RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Claudiu Stefan Orbisor
Claudiu Stefan Orbisor Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Rumensk tyv søker norsk pappa

Sist oppdatert:
Han stjal penger fra norske minibankkunder, men Claudiu Stefan Orbisor sier han kom til Norge for å lete etter sin far.

- Så du kom til Norge for å lete etter Kjell? spurte aktor Trine Krok da hun spurte ut den tyveritiltalte rumeneren i Oslo tingrett mandag.

- Ja, svarte den 24-åringen som har loppet en rekke norske minibankkunder for penger. Han fortalte hvordan han de første ukene før kriminaliteten startet hadde forsøkt å finne pappaen sin i Norge.

Fornavnet og nasjonaliteten er det eneste 24 år gamle Orbisor vet med sikkerhet om sin far. Han er norsk, heter Kjell og bodde en periode i Bucuresti i Romania slutten av 80-tallet. Claudiou kom til verden i 1988. Faren skal ha bodd i byen noen år før dette, og bodde i Romania noen år etter at Orbisor kom til verden.

- Jeg vet han drev med bygging av store bygg i Bucuresti, sier Orbisor til Nettavisen. Han håper at denne artikkelen kan hjelpe ham å finne pappaen sin. Hvis du er Kjell som bodde i Bucuresti i siste halvdel av 80-tallet og fikk barn med en rumensk kvinne, så ta kontakt med Nettavisen her. Vi behandler alle kilder og tips med diskresjon.

Mest lest i Nettavisen nå:

Bor i England
I sommer var Orbisor i Norge i en måned. På den tiden gjennomførte han en rekke såkalte pengefelle-tyverier fra norske minibank-kunder på Østlandet. Du kan lese egen sak om dette her.

- Jeg kom til Norge for å lete etter min far. Jeg tok kontakt med politiet for å få hjelp til å finne ham, forteller Orbisor. Han ble sendt mellom politiet, NAV og skattemyndighetene og politiets utlendingsenhet, men det var lite de klarte å finne ut om hans far.

Den 24 år gamle mannen har oppholdstillatelse i Storbritannia og bor i Wakefield i West Yorkshire i England med sin britiske samboer. Der jobber han til vanlig i en bilbutikk. I Oslo tingrett fortalte Orbisor at økonomien var trang og at han var på vei til Norge i august for å jobbe.

I juni kom han derimot for å lete etter sin far. Den kriminelle løpebanen startet først etter at han fant utstyr festet til en minibank.

Holdt ved historien
Påtalemyndigheten tviler på historien, og tror at Orbisor bruker denne for å distansere seg selv fra yrkeskriminelle som kommer til Norge med kriminalitet for øyet.

- Denne historien har han holdt på hele veien, forteller Orbisor forsvarer Truls Dramer til Nettavisen og fortsetter.

- Det svekker mistanken om at han kom fra England med kriminalitet for øyet, sier han.

Da Orbisor kom til Norge for andre gang i august hadde han utstyr brukt til pengefeller i bilen.

- Hva han kom med i bilen andre gang sier ikke noe om hva han hadde i tankene første gang, sier Dramer og poengterer at det ikke er kriminelt å ha utstyr som lister, klister og lim i bilen.

I motsetning til skimming, som er en avansert form for bankkortsvindel, er pengefeller en primitiv fremgangsmåte. Å inneha skimmingutstyr som leser av bankkortets magnetstripe og videofilmer pinkoden, er i seg selv kriminelt.

Syk kjæreste
Pengefeller derimot, er en metallist som settes foran kontantuttaket på minibanken slik at minibankkundene ikke ser at pengene er utbetalt. Når de har forlatt minibanken kommer tyvene tilbake og henter pengene og pengefellen. Du kan lese mer om fremgangsmåten her.

Orbisor hevder han startet denne virksomheten da han tilfeldig fant pengefelle-utstyret ved en minibank.

Orbisor innrømmet de aller fleste forholdene i Oslo tingrett mandag og vil bli dømt til fengsel. Det han opplever som mest trist er at han har en alvorlig syk samboer hjemme i England som nå gjennomgår operasjoner for en livstruende sykdom uten at han kan være der for henne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere