RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rumsfeld i klemma

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
Sist oppdatert:
George Bushs forsvar av Donald Rumsfeld viser at han er mer opptatt av å holde regjeringen enn Irak samlet. Det er dårlig nytt for de norske soldatene i Irak.

Sjokkbildene fra Abu Ghraib-fengslet svir som syre på Bush-administrasjonens troverdighet. Men i stedet for å sparke forsvarsminister Donald Rumsfeld for skandalen, gir Bush ham ros.

- Du gjør en kjempejobb. Du er en sterk forsvarsminister og nasjonen skylder deg stor takk, sa Bush til Rumsfeld under et støttebesøk til Pentagon mandag.

Bush tar en stor risiko. Under kongresshøringene før helgen innrømmet Rumsfeld at det fantes både videoopptak og hundrevis av bilder av overgrepene i Bagdad. Slik stemningen er i Kongressen, er det bare et tidsspørsmål før bildene frigis.

Innholdet kjenner vi til allerede: Mannlige fanger som blir voldtatt med kosteskaft eller tvunget til å onanere hverandre, kvinnelige fanger filmet nakne og fangevoktere som har sex med hverandre.

Bush og Rumsfeld legger begge skylden på fotsoldatene sine, og hevder det dreier seg om isolerte tilfeller. Men ansvaret går rett til topps. I august i fjor reiste kommandanten for Guantanamo-leiren på Cuba til Bagdad. Han anbefalte at fangevokterne burde «myke opp fanger» før forhør slik at de ble mer medgjørlige. Røde Kors advarte om overgrepene allerede i fjor høst, likevel fortsatte mishandlingen i flere måneder etterpå.

Avsløringen av mishandlingen i Abu Ghraib-fengslet får direkte følger for de norske soldatene som fortsatt er i Irak. Overgrepene har revet ned mye av den goodwill de har brukt nesten ett år på å bygge opp. Derfor er det viktig at Norge protesterer kraftig overfor USA.

Det beste hadde vært å få alle soldatene og offiserene hjem til sommeren. Men det toget er allerede gått for offiserenes del. Da er det enda viktigere at statsminister Kjell Magne Bondevik følger opp løftene han ga i forrige uke om at Norge ville følge opp mishandlingssaken «gjennom diplomatiske og politiske kanaler». Det er viktig at dette blir gjort på en synlig og tydelig måte. Hvis ikke stiller også vi oss bak Donald Rumsfeld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere