Gå til sidens hovedinnhold

- Rundt 5000 personer i Norge har fått endelig avslag

- Skulle ønske vi hadde overtatt en mer velfungerende asylstruktur, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

OSLO (NTB): Justisminister Anders Anundsen (Frp) skulle ønske asylarven etter de rødgrønne var bedre. Dagen etter trippeldrapet varsler han en strammere asylpolitikk.

- Det er rundt 5.000 personer i Norge som har fått endelig avslag på sin asylsøknad. Jeg skulle jo ha ønsket at vi hadde overtatt en mer velfungerende asylstruktur for tre uker siden. Det viktige nå er at vi får nok ressurser til å få disse raskt ut, men dette er komplisert. Slik skal vi ikke ha det i fremtiden, sier Anundsen til TV 2.

Les også: - Det er mange studenter som gråter nå

Han forteller at den nye mottaksstrukturen som er under planlegging, vil ha høyere grad av sikkerhet. Personer som skal integreres og personer som skal returneres skal skilles fra hverandre. Justisministeren legger til at de også er avhengige av gode samarbeids- og utvekslingsavtaler.

Anundsen kan ikke forklare hvorfor den trippeldrapssiktede i Årdal fortsatt var i Norge etter å ha fått endelig avslag.

- Det er et godt spørsmål, samtidig som jeg ikke kan gå inn i denne konkrete saksbehandlingen, sier han.

31-åringen fra Sør-Sudan fikk allerede i sommer avslag på sin asylsøknad, men var i november fortsatt i landet.

- Fokus må være på at vi får utreiser så raskt som mulig. Det er unødvendig å ha asylsøkere som har fått endelig avslag, i landet over tid, sier Anundsen.

Anundsen er likevel klar på at det ikke er mulig å gardere seg hundre prosent mot hendelser som bussdrapene i Årdal.

Kom via Spania
Ifølge UDI var det ingenting ved sørsudanerens oppførsel i Norge som tydet på at han var farlig.

- Vi har ikke fått rapportert noen historikk som tilsier at han hadde en atferd som ga grunn til spesiell uro. Han har oppført seg normalt på de stedene han har vært, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Årsaken til at UDI visste svært lite om asylsøkerens bakgrunn, er at søknaden hans fra april aldri ble realitetsbehandlet. Etter den såkalte Dublin-forordningen er det myndighetene i det første Schengen-landet søkeren kommer til, som skal gjøre det. I dette tilfellet var det Spania.

Både Politiets utlendingsenhet (PU) og UDI skal nå gjennomgå personens sakshistorikk og alle rutiner for å se om noe kunne vært gjort annerledes.

Mannen skulle etter planen pågripes av lokalt politi tirsdag for utsendelse. Han skulle deretter flys fra Sogndal til Spania, via Oslo og Nederland.

PU-leder Kristin Ottesen Kvigne sier de ikke hadde noen grunn til å tro at mannen visste noe om dette. Den 30 år gamle asylsøkeren skulle reise ut av landet uten eskorte, opplyser hun.

5.000 venter på retur
Sørsudaneren var endelig klar for utsendelse 29. juli.

- Det som er viktig, er at vi har nok ressurser til å sende ut asylsøkere som ikke skal være her. Denne personen skulle reise etter Dublin-avtalen, sier Anundsen.

PU tar ikke selvkritikk fordi mannen fortsatt befant seg i Norge.

- Vi i PU har en effektiv vurdering av hvem som skal ut til en hver tid. Når det gjelder Dublin-saker har vi visse frister å forholde oss til, og dem holder vi alltid, sier Ottesen Kvigne.

Psykisk syke
Ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er behandlingstilbudet til asylsøkere med psykiske problemer utilstrekkelig.

- I kartleggingsfasen ved ankomst burde det vært større oppmerksomhet om psykisk helse, sier rådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS til NTB.

Forfang i UDI kunne tirsdag ikke si når mannen sist ble undersøkt av helsepersonell eller om han hadde fått psykiatrisk behandling.

Også Anundsen peker på at det er kommunene som har ansvaret for helsesjekk av asylsøkere.

Justisministeren sier det ikke er sikkert at en grundigere undersøkelse ville gitt noen flere svar i denne konkret saken.

- Men man skal være veldig oppmerksom på den type situasjoner. Det å være på asylmottak med endelig avslag er en stor belastning. (©NTB)

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken