*Nettavisen* Nyheter.

Rune (23) tok to bachelorgrader - på to år

Foto: Kirsti Kringstad (Avisa Nordland)

- Jeg er ingen lesehest.

(Avisa Nordland) Han er historisk ved Handelshøgskolen i Bodø.

– Jeg har innsett selv, i all min beskjedenhet, at jeg har vært flink, smiler Rune Johansen (23).

Mannen, som opprinnelig er fra Andenes, mottok i går sine bachelorgrader i økonomi og ledelse og regnskap og revisjon. Han har gjennomført de på to år. Normal tid er fire og et halvt år.

– Du spør om hvordan folk har reagert? Det får vise seg etter at de har lest dette. Jeg har nesten ikke sagt det til noen, smiler Johansen.

Strøyk på VGS
Så hvordan klarer en person å ta 265 studiepoeng på to år? Ifølge Rune handler det mye om flaks fra naturens side.

– Jeg tar ting lett, og fanger opp ekstremt mye på forelesninger, sier han.

Samtidig vil han ikke framstille det som om han synes alt har vært enkelt.

– Jeg gikk idrett på videregående skole i Narvik. Økonomi er helt nytt for meg. Klart har det vært vanskelig.

Selv om 23-åringen alltid har vært skoleflink, fikk han ikke vitnemål rett etter videregående.

– Jeg strøyk på eksamen i norsk hovedmål. Planen var å bli fysioterapeut i Tromsø, sier Rune.

Da det gikk i vasken, fant han ut at Meteorologisk institutt sin værstasjonen hjemme på Andenes trengte en ny ansatt. Det var da eventyret om superstudenten startet.

Ble overtalt
Han måtte mase for å få stillingen, men før han visste ordet av det var han stedlig leder på værstasjonen på Jan Mayen – den yngste noensinne. Da var han 21 år, og blant annet sjef til ei dame som hadde tatt fem års utdanning innen faget.

– Hun ville ha jobben min, og brukte over seks måneder på å overtale meg til å ta utdanning, sier Johansen.

Han hadde i utgangspunktet ingen motivasjon. Men kollegaen fikk det som hun ville.

– Det bør jeg takke henne for i dag. Kanskje jeg skal sende henne blomster ...

Ni eksamener
Det var i oktober 2011 at Rune troppet opp på Handelshøgskolen i Bodø. Ettersom han allerede hadde tatt to enkeltemner i økonomi, fikk han begynne rett på andreåret.

Han hadde nesten et helt skoleår å ta igjen, men merket fort at han satt på evner til å gjøre mye på kort tid. Derfor bestemte han seg – midt i vårsemesteret 2012 – for å bygge på erfaringen som meteorolog. Han flyttet til Tromsø for å ta tre eksamener som ikke hadde noe med økonomi å gjøre. Samtidig hadde han seks eksamener ved HHB.

– Jeg tok fly mellom Bodø og Tromsø for hver eksamen, forteller Rune.

Svømmetrener
I høstsemesteret 2012 valgte han å være i Bodø som student på heltid.

– Jeg koste meg på forelesninger, og likte godt å samarbeide med medstudenter. De er mye av grunnen til at jeg har fått til dette. Jeg har aldri vært en lesehest – faktisk er det mange av fagene jeg har tatt som jeg ikke har eid en eneste bok i, innrømmer Rune, som også begynte å ta fag i bachelorgraden regnskap og revisjon.

Det var mer enn det kjappe tempoet som skilte Rune fra de andre studentene. Mens de startet forelesningen i nitida, hadde Rune allerede vært våken i mange timer. Han har nemlig vært ansatt som hovedtrener for Bodø svømmeklubb 50 prosent stilling gjennom hele studieløpet. Han trente en gjeng 14 og 15-åringer fra seks til åtte hver morgen. Etter skolen var det tilbake i svømmehallen fra fire til seks.

– Jeg har lært dem at de må strukturere hverdagen sin. Jeg har snakket så mye om det, at jeg har blitt enda flinkere til det selv også, sier Rune, som attpåtil har hatt 50 prosent stilling hos værstasjonen i Bodø.

Til Milano
I administrasjonen på Handelshøgskolen har han i løpet av de siste dagene blitt kjent som superstudenten.

– Er det du som er galingen?

Rune og Avisa Nordland møter dekan og professor, Bjørn Olsen. Han skal overrekke de to bachelorgradene til superstudenten.

– Jeg har aldri hørt om noen som deg, sier Olsen, som senere beskriver ham som en historisk student.

Så hva skjer med Rune nå? Jo, nå reiser han til Milano for å ta master i energiledelse. For tre uker siden fikk han beskjed om at han er en av to i Norge til å motta et stipend som dekker masterutdanningen.

– En mulighet jeg bare må ta. Det blir trist å reise fra klassen, men jeg ser ikke bort fra at jeg kommer tilbake for å ta en ny master her en dag, sier superstudenten.

Les flere saker fra Avisa Nordland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.