*Nettavisen* Nyheter.

Rune Øygard varsler nye opplysninger i saken

Foto: (Scanpix)

Hevder han har fått en rekke tips og nye opplysninger.

31.05.13 16:14

Rune Øygard hevder han har fått en rekke tips og nye opplysninger som kan kaste nytt lys over overgrepssaken hvis den får en ny runde i retten.

- Det er stort engasjement i folket og spesielt i ungdomsmiljøet. Jeg ser blant annet at det ikke har vært noen ungdommer fra jentas hjemsted i retten og vitnet, sier tidligere Ap-ordfører Rune Øygard i Vågå til NTB.

Han vil ikke utdype hvilke nye opplysninger han sitter på, men sier det knytter seg direkte til premissene i dommen på ett år og tre måneder. Tips og opplysninger har tilflytt ham under hovedforhandlingen i lagmannsretten, og er derfor ikke lagt fram for noen domstol ennå, ifølge Øygard.

Eidsivating lagmannsrett mener det er bevist at Øygard jevnlig over en snau toårsperiode forgrep seg seksuelt på jenta, som da var 14 og 15 år gammel. Øygard mener det aller meste som er lagt til grunn er feil, bortsett fra enkelte faktiske forhold, som at jenta var med på turer, var på besøk hos ham og kona Reidun og det som er dokumentert av kommunikasjonen dem imellom.

Spørsmålet om anke var fortsatt uavklart da Øygard og kona Reidun tok imot NTB i hjemmet sitt i åssiden over tettstedet Vågåmo i Ottadalen fredag.

- Det vet vi ikke ennå. Det er flere måter å angripe dette på, men det skal vi ta internt i denne omgang. En anke er en opplagt mulighet, sier han, og understreker at en ren straffeutmålingsanke uansett ikke er aktuelt for ham.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Flau over Skype og SMS
Øygard skal tirsdag til uka møte sine forsvarere for å se på hvilke muligheter han har for å anke til Høyesterett og hvilke konkrete momenter han i så fall skal legge til grunn. Et endelig svar på spørsmålet kommer neppe offentligheten for øre før ved ankefristens utløp, to uker etter at dommen ble forkynt.

Det ble torsdag ettermiddag satt et foreløpig punktum for en rundt ti uker lang rettsmaraton, der det blant annet ble lest opp sterkt belastende kommunikasjon på SMS og chattetjenesten Skype. Den svært emosjonelle og til dels seksualiserte ordbruken ble tillagt avgjørende vekt i dommen. «Flaut», medgir Øygard, som hevder han forstår hvordan bevisbildet framtrer for retten og tilhørere.

- Så absolutt. Jeg ville selv stilt de samme spørsmålene og gjort meg de samme tankene om deler av bevisene. Jeg synes ikke det er rart at andre gjør det, sier han, og medgir at dommen på ett år og tre måneder er mild hvis handlingene den gjelder var reelle.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En stor seier
- Juridisk sett er dommen en stor seier, men for meg personlig er den selvfølgelig ikke det, sier han med henvisning til at straffen i lagmannsretten er to år og ni måneder kortere enn i tingretten, og bare halvparten av det aktor ba retten om.

Forsvarerne, advokatene Mette Yvonne Larsen og Martin Eiebakke, har gitt uttrykk for at desto mildere dommen ble, dess grundigere bør Øygard vurdere om han er tjent med å anke. Den tidligere ordføreren er imidlertid klar på at for ham er det stempelet som overgriper, han ikke kan leve med. Lengden på straffen er uten betydning.

- Du får kritikk for den belastningen den fornærmede jenta er blitt utsatt for, gjennom dine medieopptredener i forkant og under saken. Er du villig til å utsette henne for ytterligere belastning ved å ta saken videre?

- Jeg kan ikke ta hensyn til det, sier Øygard.

- Vi fikk mye pepper fordi vi anket til lagmannsretten, men jeg tror alle skjønner nå hvorfor vi gjorde det.

Dagen etter at dommen falt, er Rune Øygard fast bestemt på å renvaske seg – til tross for at bevisbildet i saken har vært overbevisende nok til at dommere og lekfolk i to rettsinstanser mener han utvilsomt er skyldig. Hvis anken fører fram i Høyesterett, må lagmannsretten behandle saken på nytt.

- Det er bare to personer som vet som har skjedd i denne saken. Det er meg og det er jenta, sier Øygard

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.