*Nettavisen* Nyheter.

Rungende ja til homoekteskap i Irland

63 prosent har stemt ja til likekjønnede ekteskap i Irland - somvi er en historisk omveltning i et land hvor homoseksualitet var forbudt ved lov helt fram til 1993. Foto: Cathal Mcnaughton (Reuters)

Irland blir det første landet i verden som legaliserer likekjønnede ekteskap ved folkeavstemning. I Dublin feirer lykkelige irer med regnbueflagg, gledestårer, klemmer og jubel.

23.05.15 20:19

Da stemmene var ferdigtelt i samtlige 43 valgkretser, var seieren et faktum. Hele 62,1 prosent sa ja.

– I dag våknet vi opp til et nytt Irland. Den ekte irske republikken som jeg har drømt om hele mitt liv, sier 54 år gamle Jean Webster, som sto fram som lesbisk da hun skilte seg fra mannen sin for åtte år siden.

Sammen med flere tusen andre feiret hun seieren foran historiske Dublin Castle der resultatene ble kunngjort til øredøvende jubel lørdag kveld.

Hele 3,2 millioner irer deltok i folkeavstemningen fredag, og bare i én valgkrets stemte flertallet imot ekteskap mellom to personer av samme kjønn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tilhengere av likekjønnede ekteskap feirer lørdag ved Dublin Castle etter at den foreløpige stemmeopptellingen peker mot et overveldende flertall for ja-siden etter fredagens folkeavstemning. Foto: Cathal Mcnaughton (Reuters)

Fest ved slottet
På landsbasis hadde nei-siden bare 37,9 prosent av stemmene.

Feiringen startet allerede tidlig lørdag ettermiddag ved Dublin Castle der folket var invitert til å overvære stemmetellingen gjennom dagen.

– Vi er jublende glade, rørt og lettet. Det irske folk har vist anstendighet og respekt for sine medmennesker, sier Davin Roche fra homonettverket Glen til nyhetsbyrået TT fra Dublin.

Han og familien var samlet foran slottet, der minst 2.000 andre irer brøt ut i jubel da det lørdag kveld ikke lenger var noen tvil om at folket hadde sagt ja til likekjønnede ekteskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

Barn vifter med regnbueflagg sammen med sine foreldre ved Dublin Castle i Irlands hovedstad, der tilhengere av likekjønnede ekteskap feiret seieren i folkeavstemningen. Foto: Cathal Mcnaughton

Innrømmet nederlag
Motstandere av likekjønnet ekteskap i Irland innrømmet nederlaget bare timer etter at opptellingen startet lørdag. De første resultatene antydet nemlig et overveldende flertall for ja-siden.

Irland blir det første landet i verden som legaliserer homofilt ekteskap etter en folkeavstemning. Resultatet utgjør dessuten en historisk omveltning i et land hvor homoseksualitet var forbudt ved lov helt fram til 1993.

– Det er et stort steg framover i moderniseringen av Irland, fastslår David Farrell, professor i statsvitenskap ved University College Dublin.

Sosial revolusjon
Dublins erkebiskop Diarmuid Martin, Irlands øverste katolske leder, slår nå fast at kirken er nødt til å åpne øynene.

– Jeg tror kirken nå trenger en realitetsorientering over hele linjen. Har vi fjernet oss totalt fra ungdommen? Dette er en sosial revolusjon som ikke begynte i dag, sier Martin, som hadde oppfordret folk til å stemme nei.

Kjærlighet
Valgdeltakelsen ser ut til å være på over 60 prosent og dermed den høyeste på flere tiår i en irsk folkeavstemning.

– Fram til i dag følte mange homofile at de var godtatt i Irland. Nå vet vi at det er så mye mer enn som så, sier Fred Shelbaum (48), som nå har tenkt til å gifte seg med partneren sin.

Abortforbud
Meningsmålingene har lenge tydet på et klart ja-flertall, men mange fryktet nei-siden kunne ha flere tilhengere blant eldre og folk på landsbygda enn det målingene hadde klart å fange opp.

Alle de største politiske partiene i Irland, inkludert de konservative, støttet forslaget om å åpne for likekjønnet ekteskap, men den katolske kirken er sterkt imot.

Kirken står sterkt i Irland, der abort fortsatt er forbudt, så sant ikke kvinnens liv er i fare.

Tidligere har 18 land i verden legalisert likekjønnet ekteskap. 13 av dem er i Europa, blant dem er Storbritannia med unntak for Nord-Irland. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.