*Nettavisen* Nyheter.

Ruser seg på «plantemiddel»

Foto: Harald Mathiassen (ranablad.no)

Nye typer designerdop som har tatt flere liv i utlandet, brukes nå av unge i Rana som lovlig kan kjøpe «plantemiddelet» på nett og få det levert på døra si hjemme.

13.01.11 22:29

Overlege ved Rusenheten i Rana Jan Svendsen og avdelingsleder Elisabeth Fagernes roper nå varsko etter å ha fått inn flere pasienter under 20 år som sliter med tunge depresjoner og angstproblematikk etter bruk av de nye stoffene som er lovlige i Norge.

- Jeg har jobbet lenge på rusfeltet. Det vi ser i Rana nå, er nytt, sier avdelingsleder ved Rusenheten på Helgelandssykehuset, Elisabeth Fagernes, til Rana Blad.

- Forbudt i Sverige
Stoffene presenteres som botaniske middel for planteindustrien, men linkene på de ulike nettsidene tar deg fort til debattfora der virkningen av stoffene presenteres og diskuteres, sier overlege ved Rusenheten på Helgelandssykehuset, Jan Svendsen, før han med noen få tastetrykk dokumenterer påstandene.

Han sammenligner de nye designerdop-typene med effekten som mer kjente narkotiske stoffer som ecstasy og amfetamin, gir.

De nye kjemisk framstilte stoffene det advares mot er; methylone, mephedrone og 6aPB.

- Sverige hadde inntil for kort tid siden et liberalt syn på stoffene, men de ble forbudt som følge av at stoffene sannsynligvis har medført dødsfall. Også i USA og England er det kjent at disse kjemisk framstilte stoffene har tatt liv, sier Jan Svendsen.

Skremmende
Det relativt høye antallet unge pasienter under 20 år som har utviklet tunge depresjoner og angstproblematikk etter å ha brukt de nye typene designerdop, tyder på at det er i ferd med å utvikle seg et miljø for dette på Mo.

- Det er ikke enkeltstående tilfeller. Sannheten er heller at fåtallet kommer til oss, slik at brukerne er langt flere enn de vi kjenner, sier avdelingsleder Elisabeth Fagernes.

Rusenheten ser meget alvorlig på det som er i ferd med å utvikle seg på Mo.

- Det dreier seg om ungdom som er 18, 19 og 20 år gamle. De er i startfasen av livet. Dette er skremmende, sier Jan Svendsen og Elisabeth Fagernes og fortsetter:

- Vi vet at noen dør etter bruk av disse stoffene og at mange får psykiske plager. Vi vet ikke om skadevirkningene fører til varig endring i hjernen.

- En annen alvorlig konsekvens dersom en person får en reaksjon på et ukjent stoff og sendes på sykehus, er at helsepersonell ikke vil vite hva de skal behandle pasienten for. Bruk av disse stoffene er som å spille russisk rulett med livet, sier Elisabeth Fagernes.

Hun reagerer på at de farlige stoffene er lett tilgjengelige, relativt rimelige å kjøpe og at de leveres på døra med ordinær budbringertjeneste.

- Vi kjenner til tilfeller der forsendelser har blitt åpnet og sjekket i tollen, for så å pakkes inn igjen og leveres kjøper, sier Fagernes.

Viktig informasjon
Rusenheten mener der er viktig å gjøre foreldre, helsepersonell, skole og andre oppmerksom på at dette, og ber dem passe på og være på banen.

- Opplever dere noe som merkelig, så spør, sier Jan Svendsen.

Den andre grunnen til at de går ut med denne informasjonen er for å gjøre brukerne oppmerksom på at stoffene er farlig, i verste fall livsfarlig.

- Risikoen for at noe alvorlig kan skje ved bruk av disse stoffene er så stor at vi som fagfolk ikke kan se på uten å si fra. Da ville vi gjort en stor feil, sier overlege Jan Svendsen.

Les flere saker i Rana Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.