Gå til sidens hovedinnhold

Rushjelp døgnet rundt

I dag åpnet Norges aller første døgnåpne russenter midt i sentrum. - Dette er lavterskeltilbud til de mest utsatte rusavhengige i Oslo sentrum.

SENTRUM: 24SJU er Kirkens Bymisjons nye døgnåpne tilbud til de rusutsatte i hovedstaden. De vil særlig ha fokus på tilgjengelig omsorg og veiledning, og gatenær psykiatrisk bistand.

Generalsekretær i Kirken Bymisjon, Sturla Stålsett, er glad de endelig kan ha et tilbud som alltid har dørene åpne uansett tilstand vedkommende er i.

– Vi har satt fokus på tilgjengelighet, tverrfaglighet, tillit, tro og tålmodighet. Alle brukerne skal få merke at vi er til stede, opplyser han til Østkantavisa.

Gått fort

Det var i mars i år at helse- og omsorgsministeren Bjarne Håkon Hansen utfordret Kirkens Bymisjon til å gjøre noe nytt og raskt for de mest utsatte rusmiddelavhengige.

– Vi måtte få opp kapasiteten i russektoren. Det aller vanskeligste å gjøre noe med er innenfor rusområdet og spesielt her i hovedstaden er de største utfordringene. Med dette tilbudet har vi gått et steg i riktig retning, forklarer Bjarne Håkon Hansen.

Med oppdraget fulgte 30 millioner kroner på årets budsjett. Og nye 30 millioner neste år.

Være overalt

Målet med denne tjenesten er ikke bare å ha åpne dører 24 timer i døgnet.

– Vi skal også være ute på gata. Vi ønsker å oppsøke folk og være der folk trenger oss. Dessuten er det mange folk som ikke ber om hjelp. De skal vi fange opp, sier daglig leder Kirsten Frigstad.

Det nye senteret, som ligger i Dronningens gate 8b, har en stab på 27 fast ansatte personer innen helsefag, sosialtjeneste og miljøterapi.

– Færre på gata

Stasjonssjef Bjørn Hansen i Sentrum politistasjon tror at dette tilbudet vil hjelpe livssituasjonen til flere av de rusavhengige.

– Antakeligvis vil dette føre til at det blir færre personer på gata. Her får de mulighet til en dusj, surfe internett og få seg en positiv opplevelse. Det vil redusere trykket ute, sier politisjefen til Østkantavisa.

Reklame

Best i test påskeegg 2021