Gå til sidens hovedinnhold

Rusk i maskineriet for fransktysk vennskap

Berlin/Paris (NTB-Reuters-DPA): I 50 år har vennskapet mellom Tyskland og Frankrike bidratt til fred og stabilitet i Europa. Men nå setter eurokrisen det fransktyske samarbeidet på hard prøve.

Tirsdag skal Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel markere et halvt århundre med forsoning og samarbeid mellom de to landene som før var arvefiender. Det skjer blant annet på et felles fransktysk regjeringsmøte i Berlin.

Regjeringsmøtet og en felles sesjon mellom de to lands nasjonalforsamlinger er ledd i feiringen av Elyséetraktaten. Dette historiske dokumentet ble undertegnet av Hollandes og Merkels forgjengere Charles de Gaulle og Konrad Adenauer i Paris 22. januar 1963.

Motoren gikk nærmest knirkefritt så lenge begge land hadde ledere fra høyresiden. Men sosialisten François Hollande, som i fjor overtok etter konservative Nicolas Sarkozy som fransk president, har ikke samme nære forhold til kristeligdemokraten Merkel som forgjengeren.

Hollande gjør det dårlig på meningsmålingene, mens Merkel personlig er svært populær. Politiske signaler - som helgens valg i den tyske delstaten Niedersachsen - kan likevel tyde på at hennes maktposisjon er mindre suveren enn de fleste hadde antatt. (©NTB)

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget