FRELSESARMEEN (Nettavisen): Utenfor Frelsesarmeen på Grønland står Egil og Morten oppgitt. De fortviler over alle rumenerne, som de mener har «tatt over gata og kontaktsenteret til rusmisbrukerne».

- Dette stedet har vært et kontaktsenter for rusmisbrukerne, og det har det vært i veldig mange år. Det er det eneste stedet vi har, og det vi opplever nå er det at de overtar gata, sier Egil Schønhardt til Nettavisen.

- Pest og pine
Så mange som 600 rumenere skal befinne seg i hovedstaden, men det kan være enda flere, opplyste Frelsesarmeen til Nettavisen torsdag.

- Og det er en pest og en pine på mange måter, også for dere. Det er mange hundre av de der, fortsetter Egil.

- Rumenerne er så grådige. De forsyner seg med sekker med klær og mat, pluss at de er kjeltringer så det holder, skyter Morten Kristoffersen inn.

- Utnytter rusede misbrukere
Egil og Morten sier rumenerne utnytter misbrukerne som er ruset, og at de dermed er lette bytter.

- Vi har ikke lenger sjanse. Vi blir jo ranet. Nå er det syv eller åtte stykker av oss som er ranet av de derre folkene der. De har tatt lommebøker og mobiltelefoner. De robber oss for det vi har, bare på grunn av at de har vært for rusa, sier Egil.

- De er så frekke at de går tre stykker mot deg, sier Morten og demonstrerer hvordan rumenerne går fram.

- De er organiserte. Vi er enkeltpersoner. Det er helt utrolig at det går an, sier Egil oppgitt.

Politiet i Oslo sier til Nettavisen at de får daglig inn rumenere som knyttes til vinningskriminalitet i hovedstaden, og sier de er her for å tjene penger. Og når tigging ikke fører fram tyr mange til ulovlige midler.

- Her går det i alt fra butikktyveri til lommetyveri. Vi får daglig inn rumenere som er knyttes til tyveri og vinningskriminalitet, sier politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon Bjørn Åge Hansen.

Les mer: - Får ikke nok i koppen

Stor pågang
Egil og Morten er begge rusmisbrukere og benytter seg av Frelsesarmeens tilbud på Grønland.

På grunn av den store pågangen fra utenlandske tiggere og romfolk holder Frelsesarmeen dørene oppe for denne gruppen på ettermiddagene mandag, onsdag og fredag nå i vår.

Dette er utenfor ordinær åpningstid og skal ikke gå ut over norske rusmisbrukere. Tilbudet er myntet utelukkende på utenlandske uteliggere og romfolk i Oslo og varer til 1. mai.

- Vi har fått inn en offiser fra Frelsesarmeen i Romania som håndterer folk og snakker språket. Her får vi inn rundt 100 personer om dagen, som hovedsakelig er knyttet til rommiljøet, sier leder for Frelsesarmeens rusomsorg i Norge, Knut Haugsvær.

Les også: Her venter de i matkø

- Storm av rumenere
Egil og Morten er klar over tilbudet for rumenerne, men er ikke fornøyd med hvordan det gjøres.

- Frelsesarmeen får offentlig støtte for å drive kontaktsenteret for oss rusmisbrukere, og dem administrerer det jævla dårlig, unnskyld at jeg sier det, sier Egil.

- Rumenerne kommer hit, som er et tilbud for dem som går på metadon og andre gamle rusmisbrukere. Frelsesarmeenoffiseren fra Romania deler ut lapper, og når de lappene blir delt ut så kommer en storm av romenere hit. De som ikke får lapper får ikke klær eller mat. Ingenting. De som har lapper får alt.