AKERSGATA (Nettavisen): Torsdag 3. juni skal Stortinget stemme over den omdiskuterte rusreformen.

Hensikten med regjeringens forslag var å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, slik at det ikke lenger skulle være straffbart.

Det har lenge vært klart at regjeringen ikke vil få flertall i Stortinget. SV, Rødt og MDG har stilt seg bak regjering, men både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har gått mot regjeringens forslag.

Les også: Frp sier nei til Aps ruskompromiss

Like før Stortinget skulle stemme over reformen, var Nettavisen innom Erlik Kaffe i Akersgata, der gatemiljøet får mulighet til lønnet arbeid og kompetanse.

- Jeg synes det er utrolig trist at rusreformen blir nedstemt, sier Liza Waade til Nettavisen.

Waade jobber på Erlik Kaffe og er ikke overasket over resultatet. Hun skulle ønske flere satt seg inn i hvordan reformen ville hjulpet flere i rusmiljøene.

- Jeg synes at alle som blir tatt med rusrelaterte ting, skal få tilbud om behandling, istedenfor harde straffer. Fengsel og store bøter gjør bare at livet deres blir verre. Se personen du anholder, se hvordan situasjon er og behandle personer individuelt.

Les også: Støre støtter ikke rusreform med avkriminalisering

På borde ved siden sitter Tonje Peerry, som også er like skuffet over Stortingets avgjørelse. Hun har selv sittet i fengsel knyttet til rusmidler og mener at fengselsstraff ikke forbedrer situasjonen til de som er involverte.

- Jeg er veldig skuffet over at det blir nedstemt. Jeg håpet veldig på at det skulle gå gjennom, sier Peerry til Nettavisen.

- Rusreformen kunne ha hjulpet mange mennesker. Behandlingen man får i dag er ikke bra og gjør bare ting verre for de som er i situasjonen. Dersom man kommer i fengsel, lager flere nye kontaktnettverk og bekjentskaper i rusmiljøet, og noen blir til og med rekruttert til nye miljøer. Det hadde ikke skjedd hvis man faktisk hadde fått ordentlig behandling og det synes jeg er veldig trist.

Flere er skuffet over Stortingets beslutning og reformen har vekket sterke reaksjoner hos mange. Til tross for at forslaget til regjeringen ikke går gjennom, ser det likevel ut til at det vil bli vedtatt flere oppmykninger i straffeloven.