RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russ dømt for kidnapping

Aktor Oddbjørn Søreide og Knut Lerum, forsvarer for én av de tre tidligere russene.
Aktor Oddbjørn Søreide og Knut Lerum, forsvarer for én av de tre tidligere russene. Foto: Tore Bruland
Sist oppdatert:
Tre russ er dømt til 45 dagers betinget fengsel for kidnapping av to ungdomsskolejenter.

(Rogalands Avis): Gulating lagmannsrett kom til at de tre skulle dømmes til 45 dagers betinget fengsel for frihetsberøvelse og legemsfornærmelse. De ble ikke idømt saksomkostninger.

Anne Kroken, forsvarer for en av de tre tidligere russene, sier at hun har meddelt sin klient utfallet av dommen.

- Han er selvfølgelig veldig skuffet, og det var aldri i hans tanker at dette var en straffbar handling, sier Kroken til RA.

Bakgrunnen for saken er at de tre den 27. april 2012 foretok en såkalt «russekidnapping» av to jenter på 14 og 15 år på en ungdomsskole på Sola.

Jentene ble tapet på hender og føtter og kjørt til Grannes, der de tre skal ha kastet betydelige mengder med egg og mel på dem, for så å ha forlatt dem mens de fortsatt var bundet.

- Utgangspunktet er at russ er underlagt de samme regler som alle andre i samfunnet, sa blant annet aktor Oddbjørn Søreide i sin prosedyre.

Ikke samtykke

Ifølge Søreide mener han at de to fornærmede jentene ikke hadde det han betegnet som samtykkekompetanse da de ble tatt med i russebilen.

- Rettspraksis er at de skal ha ubetinget fengsel for det de har gjort. I formildende retning mener jeg at de er unge, at det er en spesiell sak og at det har gått noe lang tid før saken kom for retten.

Søreide la onsdag ned påstand om de tre mennene som er tiltalt skulle dømmes til 45 timer samfunnstraff og at de også skulle dømmes til å betale 7000 kroner i saksomkostninger.

Forsvarerne Knut Lerum, Ørjan Eskeland og Anne Kroken ba om at deres klienter ble frifunnet.

Dommen ble avsagt under dissens der to av meddommerne kom til at det forelå samtykke fra de fornærmede om å bli med i russebilen.

Flertallet mente ikke dette og begrunnet det med følgende:

«Ingen av de fornærmede fikk på noe tidspunkt et eksplisitt valg med hensyn til de handlinger de ble utsatt for, og forsvarerne har hovedsakelig basert sin anførsel på at jentene ikke nektet eller ga klart uttrykk for at dette ville de ikke være med på. Etter rettens mening skal det imidlertid mye til for at en kan sies å ha samtykket ved passivitet til fasttaping og tilgrising, i det omfang som denne saken gjelder."

Og:

"Når to mindreårige jenter er med i en russebuss med flere eldre gutter, som i dette tilfellet, vil det også kunne forventes at terskelen vil være meget høy for at de av eget initiativ vil gi uttrykk for at dette vil de ikke være med på. Etter rettens mening vil således frykten for å bli oppfattet som pysete og ikke tilstrekkelig «kul» i en slik situasjon, kunne gjøre dette meget vanskelig."

Og:

"De tiltalte kunne etter derfor etter flertallets mening ikke legge til grunn at jentene samtykket i det de ble utsatt for, så lenge de ikke klart ga uttrykk for det motsatte."

Retten fant det ikke nødvendig å ta stilling til om de fornærmede hadde samtykkekompetanse og kom også til at det ikke var særdeles skjerpende omstendigheter i forhold til legemsfornærmelsen.

I forbindelse med straffeutmålingen la retten vekt på følgende:

«Ved reaksjonsfastsettelsen står de allmennpreventive hensyn sentralt. Det har gjennom mange år utviklet seg ukultur blant deler av russen i distriktet. Denne ukulturen har utviklet seg ensidig og kjennetegnes ved at deler av russen, ved å opptre uniformert og i grupper og ved å påberope seg en tradisjon, har tiltatt seg en praksis som er krenkende og nedverdigende overfor yngre skoleelever. Handlingene har intet annet formål enn krenkelsene i seg selv."

I formildende retning la retten noe vekt på at det hadde gått nesten to år siden episoden fant sted, og at deler av tidsbruken skyldes at saken har blitt liggende hos politiet.

Retten kom også til at det ikke forelå noen individualpreventive hensyn:
«Lagmannsretten er i tvil om at en ubetinget fengselsstraff i utgangspunktet vil være riktig for de handlinger som de tiltalte nå dømmes for å ha begått. Det vises særlig til at saken er spesiell ved at den avviker fra de saksforhold som tradisjonelt omfattes av de aktuelle bestemmelser. En betinget fengselsstraff framstår som en tilstrekkelig reaksjon.»

Da saken gikk i Stavanger tingrett, i slutten av august i fjor, ble de tre tidligere russene funnet skyldige, og det er disse som har anket saken til lagmannsretten.

Også i tingretten var straffen 45 dagers betinget fengsel og i tillegg ble de dømt til å betale 10.000 kroner i bot og 4000 kroner i saksomkostninger.

Les flere saker fra rogalandsavis.no her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere