*Nettavisen* Nyheter.

Russ døde etter hjernehinnebetennelse

Foto: Østfold fylkeskommune (St. Olav videregående skole)

19-åring fra Sarpsborg døde etter alvorlig meningokokksykdom.

20.05.11 11:25

En elev ved St. Olav videregående skole i Sarpsborg døde torsdag kveld etter å ha vært innlagt på Sykehuset Østfold med hjernehinnebetennelse.

Eleven, en 19 år gammel gutt, var avgangselev og russ. Dette er det eneste meldte tilfellet av meningokokksykdom blant russ i 2011, opplyser Folkehelseinstituttet.

- Dette er en forferdelig trist situasjon, og våre tanker går til familien i denne tyngste av alle stunder, sier rektor Tormood Korpås ved skolen til Nettavisen.

Sorgarbeid og minnestund
Han forteller at det fredag ikke blir vanlig undervisning for klassen som nå har mistet en av sine.

- Det blir lagt opp til sorgarbeid og minnestund, og elevene får tilbud om å delta i samtalegrupper, sier Korpås.

Kjenner ingen andre tilfeller
Korpås sier det ikke er registrert andre tilfeller av meningokokktilfeller ved skolen, og Folkehelseinstituttet bekrefter fredag at dette er det eneste meldte tilfellet av meningokokksykdom blant russ i 2011.

St. Olav videregående skole sier de ble informert om sykdomsutbruddet torsdag. Alle elevene ble informert, og skolen hadde i samarbeid med helsesjefen et møte med de nærmeste i omgangskretsen. Torsdag kveld ble det avholdt et informasjonsmøte for all russen på skolen og senere et for alle de øvrige elevene, skriver Demokraten .

- Tett samvær og lite søvn
Ifølge Folkehelseinstituttet kan meningokokksykdom opptre oftere enn normalt når mange ungdommer møtes for å feire russetiden. En kombinasjon av tett samvær med andre og lite søvn kan gjøre at ungdom blir mer mottakelig for meningokokksmitte enn ellers.

Meningokokksmitten kan utvikle seg til alvorlig sykdom. Sykdom forårsaket av visse typer meningokokker kan forebygges med vaksine. Kommunehelsetjenesten i Sarpsborg er i gang med å forebygge videre smittespredning.

Ni tilfeller i fjor
I 2010 fikk Folkehelseinstituttet meldt ni tilfeller av meningokokksykdom som kunne relateres til russeferingen. Av disse var fem tilfeller blant russen og fire tilfeller blant ungdom som hadde festet med russen, eller som hadde gått på skole med smittet russ.

Folkehelseinstituttet ber russ være vare for symptomer på alvorlig sykdom hos hverandre, og skaffe legehjelp dersom noen blir syke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag