RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russ påvist med hjernehinnebetennelse

Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Han er alvorlig syk, melder helsesjefen i Sarpsborg.

(SIDE2): En russ i Sarpsborg er innlagt på sykehus.

- Vi har nå full beredskap ved legevakten og er obs på alle symptomene, dersom det kommer inn flere unge som er smittet, sier Øivind Werner Johansen, helsesjef i Sarpsborg kommune til Side2.

Den innlagte russen er elev ved St Olav videregående skole i Sarpsborg og torsdag kveld holdes det informasjonsmøter på skolen.

- Det er viktig å informere om sykdommen og ikke minst kartlegge hvem den syke har vært i nærkontakt med, sier Johansen.

Alvorlig sykdomsforløp
Meningokokksykdom er en alvorlig infeksjonssykdom som skyldes at bakterier kommer over i blodet

Nå foretas det medisinske vurderinger fortløpende i forhold til forebyggende vaksinering og medisinering av personer i familie, nære venner og omgangskrets.

Vedkommende har nettopp avsluttet russetiden og ble innlagt på sykehuset i går ettermiddag. Russsen deltok også på russetreffet på Tryvann sist helg.

- Dersom noen har symptomer vil de få antibiotika og andre vil få vaksine. denne vil hjelpe i løpet av noen dager, forklarer Johansen.

Ifølge helsesjefen tilsier tidligere erfaringer at det nok er flere som har tatt kontakt med legevakten allerede, men ofte opptrer sykdommen i enkelttilfeller.

Informasjon om sykdommen

Symptomer på meningokokksykdom er i begynnelsen oftest uspesifikke, som influensaliknende symptomer eller som feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Den syke bør observeres nøye, også et par ganger om natten. Ved tvil skal lege kontaktes.Sykdommen kan utvikle seg svært raskt

Mer enn 97 prosent av tilfellene er enkeltstående.

Når det opptrer et tilfelle nummer to, inntreffer dette som regel fra få dager til få uker etter det første.

Overføring av smitte skjer via såkalt nærdråpesmitte. Direkte kontakt gjennom dråpesmitte fra nese og hals må til, og det antas at relativt store dråper munnspytt må overføres. For eksempel ved kyss og drikking av samme flaske.

Alle kan få sykdommen, men det er særlig barn under 5 år og ungdom 13 til 20 år som blir rammet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere