Gå til sidens hovedinnhold

Russegutter lokket homofil mann i sex-felle

11 gutter tiltalt for hatkriminalitet. Skjøt på homofil mann med softgun og paintball-gevær.

Kompisene hevder de var lei av den såkalte «doggingen» i Svartskog-området og bestemte seg for å ta saken i egne hender. Det fikk alvorlige konsekvenser, skriver Østlandets Blad.

Guttegjengen på 11, samtlige i alderen 18-19 år, opprettet en falsk profil på et nettsted for homofile og lokket en ukjent mann til rekreasjonsperlen Ingierstrand i Oppegård kommune. Da mannen dukket opp, skjøt de på ham med softgun og paintball-gevær.

Det skal ifølge guttene være snakk om cirka fem softgun og ett paintball-gevær.

I februar skal Follo tingrett vurdere om handlingen omfattes av den såkalte rasismeparagrafen/hatparagrafen i straffeloven (strl. § 135 a) . Få personer i Norge er dømt for brudd på denne paragrafen, og strafferammen er tre år.

Offeret: - Har det helt forferdelig
Offeret, en godt voksen mann, er svært preget etter angrepet i november i fjor, ifølge bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb. Han er fortsatt sykmeldt.

- Min klient har det fortsatt helt forferdelig. Denne hendelsen har gått ut over hans psyke i alvorlig grad. Han lurer på hvorfor de ville ta ham - bare fordi han var homofil, sier advokaten.

Hun legger til at hennes klient synes det er godt at saken nå er berammet i Follo tingrett.

Politiet: - Svært alvorlig
Det er lite rettspraksis hva gjelder brudd på rasismeparagrafen, og både Brodtkorb og politiadvokat Hilde Bøch Høyer i Follo politidistrikt mener saken er svært spesiell. De har ikke klart å finne sammenlignbare straffesaker i Norge som gjelder diskriminering gjennom tilsvarende handlinger.

- Her er det snakk om mange gutter som planlegger sammen, og ingen av dem tar seg inn igjen når de kommer ned til Ingierstrand. Og hvis de ikke hadde annet motiv enn at han var homofil, så er det veldig spesielt, sier Brodtkorb.

- Vi ser svært alvorlig på saken. Rasismeparagrafen er nettopp til for å beskytte mennesker og grupper mot handlinger som er definert som et samfunnsproblem, understreker Bøch Høyer.

Tiltalt: - Guttestrek
ØB har vært i kontakt med flere av tenåringsguttene som nå er tiltalt. De avviser at det er snakk om hatkriminalitet, og sier alle angrer dypt på det de har gjort.

- Det var ikke hatkriminalitet overhodet. Det kunne like gjerne ha vært en heterofil mann, sier en av dem til ØB .

- Det var en guttestrek som ble til noe langt grovere, fortsetter han.

- Det var veldig korttenkt der og da. Det vi gjorde er ikke noe vi kommer til å gjøre igjen, bedyrer en annen.

Bakgrunnen for angrepet skal ha vært at flere av guttene er bosatt i Svartskog-området, og såkalt «dogging» (seksuell aktivitet på offentlig sted) er et tilbakevendende problem i naturperlen.

De skal ha sett seg lei av den seksuelle aktiviteten. Sammen opprettet de en falsk profil på et nettsted for homofile. Her avtalte de et møte med fornærmede, og da han dukket opp på Ingierstrand sto de klare til angrep.

Mannen ble jaget oppover mot hovedveien mens guttegjengen på 11 skjøt etter ham med softgun og paintball-gevær. En av dem skal ifølge påtalemyndigheten også ha vært i besittelse av et slagvåpen, noe guttene bestrider.

Til slutt klarte fornærmede å løpe fra angriperne, for så å kaste seg inn i bilen sin og kjøre vekk.

Siden har ikke hverdagen vært den samme.

- Ville skremme
- Vi er ingen syk gjeng, vi hadde ingen intensjon om å skade noen, bedyrer en av de tiltalte.

- Hva var intensjonen, egentlig?

- Det var en slags....altså ting går litt fort...det handler om å skape skremsel for å få bort «doggingen» fra Svartskog og omegn.

Samtidig som kameratgjengen på 11 hadde de alvorlige anklagene hengende over seg, feiret de i vår russetiden med felles russebuss.

- Det har vært utfordrende å skulle prøve å legge dette bak oss, samtidig som vi sliter med det vi har gjort. Minnene vekkes til live hele tiden. Det verste er at det sitter en person med traumer og ikke har det så bra, avslutter en av de tiltalte.

Det er satt av fire rettsdager til rettssaken.

Les flere saker i Østlandets Blad

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken