Gå til sidens hovedinnhold

Russen krasjer sjeldnere

Tallet på russebilulykker er nesten halvert de tre siste årene. Det kan holdningskampanjer ta mye av æren for.

OSLO: I fjor registrerte If 90 skader med russebil, mot hele 174 skader i 2004. Ved inngangen til mai i år var det registrert 15 skader med russebil hos If. Tallene omfatter både russebusser og vanlige russebiler.

Biltilsynet er flinke til å foreta tekniske kontroller av bilene og gi informasjon til ungdommen, ikke minst før de store russetreffene. Det tror jeg har virket, sammen med mediefokus på de store ulykkene som har vært tidligere, sier fagsjef Ola Roll i If.

Kampanjer virker

Landsforeningen for trafikkskadde og If har jobbet sammen for å oppnå sikrere russebilkjøring. Kampanjen Ticket to ride har som mål at russen skal få feire og hygge seg i mest mulige trygge omgivelser.

Russen inngår en avtale om å overholde trafikklovens bestemmelser i russetiden og skaffe en erfaren sjåfør som kjører bilen natt til 1. mai og 17. mai. Hver bil mottar 500 kroner i økonomisk støtte.

Det er fire år siden vi startet med kampanjen, og i år har det virkelig tatt av, sier generalsekretær Marit Andresen i Landsforeningen for trafikkskadde til Newswire.
Foreningen har avdelinger over hele landet som har besøkt russen både på skoler og russetreff. Trafikkskadde har fortalt om sine tabber i trafikken.

Det har helt klart en forebyggende virkning, og det merker vi nå. Russen er langt mer bevisst på hva som kan gå galt i trafikken enn da vi startet for fire år siden, sier Andresen.

Flere busser

Tall fra If for de syv siste årene viser at de fleste skadene, både på russen og deres kjøretøy, skjer med personbiler. Men andelen skader på busser øker noe nå.

Det kan ha sammenheng med at det er flere russebusser på veiene enn før, men det vet vi ikke sikkert, sier Ola Roll i If.

I fjor registrerte selskapet 17 ulykker med russebusser, mot åtte året før. Av alle ulykker disse syv årene, var 880 med russebil og 74 med russebuss.

(Newswire)

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker