*Nettavisen* Nyheter.

Russen slipper skatt

IKKE SKATT: Russen trenger likevel ikke å betale skatt. Foto: Keilen, Berit (SCANPIX /Illustrasjon)

Årets russ trenger likevel ikke bekymre seg for å betale skatt av reklameinntekter.

25.03.09 14:10

(BIIPMAG): Det skal mye til for at russen må betale skatt, ifølge Skatteetaten. Derfor kan de som har vært bekymret puste lettet ut og fortsette planleggingen av årets russefeiring.

Skatt av reklameinntekt
Forrige uke fortalte BiipMag at Skattebetalerforeningen mente at russen måtte skatte av inntekter de får av reklameinntekter etter at de hadde lest et rundskriv fra Skatt Øst. Nå kan myndighetene berolige årets russ med en kontrabeskjed.

Motstand
Jenny, som selv skal være russ i år, mente at denne nye ordningen var helt idiotisk og at russen har nok utgifter fra før.

Stefan Heggelund fra Unge Høyre sluttet seg til Jennys frustrasjon og mente at dette kun var tåpelig byråkratisering.

Relatert:
- Helt idiotisk!
- La russen være i fred!

- Skattefritt
Nå snur altså myndighetene i saken. De mener at russens reklameinntekter ofte vil bli ansett som skattefrie fordi de knyttes til fritidssysler:

- En skatteplikt for bruk av privat kjøretøy til å innvinne reklameinntekter kan i visse tilfeller følge av de alminnelige reglene i skatteloven § 5-20 om skatteplikt for avkastning av løsøre utenfor virksomhet. Dette er ikke noe nytt. For reklameinntekter som knytter seg til russebiler og russebusser, vil slike inntekter ofte i stedet bli ansett som skattefrie fordi de i det vesentlige knytter seg til fritidssysler.

- Finnes unntak
Likevel kan det finnes unntak fra hovedregelen:

- Dette vil i hovedsak bli resultatet for vanlige reklameinntekter knyttet til russebiler-/busser. En eventuell skatteplikt (med tilhørende fradragsrett for relevante kostnader) må i tilfelle bero på en konkret vurdering, men det skal svært mye til før slike inntekter kan bli skattepliktige, uttaler Astrid Tveter, seksjonssjef i Skattedirektoratet.

- Skal ikke kontrolleres
Tryvann og andre russetreff blir ikke åsted for Skatteetatens kontroll i fremtiden:

- Under enhver omstendighet vil inntektens størrelse og personfradraget for den enkelte innebære at russen normalt ikke trenger å bekymre seg for en eventuell skatteplikt. Skatteetaten har heller ikke planer om å ha Tryvann eller andre russetreff som eget kontrollområde i nær fremtid, uttaler Tveter på vegne av Skattedirektoratet.

Det ser derfor ut som russebussene får stå i fred likevel til stor lettelse for mange.

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.