*Nettavisen* Nyheter.

Russen vurderer influensa-tiltak

Foto: Julio Cortez (Scanpix/AP)

- Ungdom er spesielt sårbare, sier Verdens helseorganisasjon.

27.04.09 19:14

(BIIPMAG): Denne helgen har de første russetreffene gått av stabelen. Samtidig har nyheten om den dødelige svineinfluensaen dukket opp og det er mandag også blitt bekreftet tilfeller av dette i Europa.

Du kan lese mer om svineinfluensaen her!

- Russetreff spesielt utsatt
- Unge menneker er spesielt sårbare, sa generalsekretær Margareth Chan på en pressekonferanse lørdag.

Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet sier til biipMag at ungdom som deltar på arrangementer som russetreff, hvor man har mye nærkontakt med mange andre, er spesielt utsatt.

- Skulle svineinfluensaen komme til landet, så er særlig slike arrangementer spesielt utsatt for eventuell smitte, sier Blystad.

- Smitter som hjernehinnebetennelse
Han sier at svineinfluensaen i stor grad smitter på samme måte som hjernehinnebetennelse.

- Derfor bør man følge de samme rådene som gjelder der: ha nok tid til å sove ut, unngå å drikke av samme flaske, ølboks eller lignende, unngå å rope og skrike deg til sår hals og unngå å drikke for mye alkohol, sier Blystad.

Vurderer helsetiltak
Det er stiftelsen ROK som står bak russetreffene her til lands. ROK sitter mandag kveld i møter med helsepersonell for å vurdere ekstratiltak som følge av svineinfluensaen.

- Vi ser på situasjonen nå og vurderer fortløpende hva vi skal gjøre, sier ROK-sjef Mie Skard til biipMag.

Hun sier det ikke er tatt noen beslutning på hva som eventuelt vil skje, men at det vil komme en avklaring i løpet av tirsdagen. Torsdag er neste treff.

- Vi diskuterer dette med helsepersonell. Dersom vi innfører tiltak, så vil disse bli iverksatt innen natt til 1. mai, som er neste russetreff, sier Skard.

Siste fra biipMag.no: Gå til forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.