Russens dødelige drikkelek

Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)

Styrtdrikking kan være livsfarlig – særlig for jenter. Sjekk årets russeknuter.

22.04.09 20:33

(SIDE2): Fredag sparkes årets russefeiring i gang. Men Folkehelseinstituttet advarer i dag, onsdag, mot russens knuteregler for 2009. Reglene som handler om å drikke en viss mengde alkohol, såkalt styrtdrikking, kan gi dødelig promille. Folkehelseinstituttet mener drikkereglene bør fjernes, men russen har ingen planer om å følge oppfordringen.

- Russeknutene handler mye om tradisjon. Disse reglene er ingen oppfordring, men dette er knuter som har eksistert i 20-30 år, og vi velger derfor å beholde de for tradisjonensskyld, sier russepresident i Oslo og Akershus, Rikke Jordbræk til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Styrtdrikking fører til høy promille på kort tid og kan være farlig. Promillen kan bli høy, og man klarer ikke å kontrollere inntaket på samme måte som ved inntak av alkohol over tid hvor man kan begrense/avslutte drikkingen dersom man føler uønskede virkninger, skriver Fhi på sine hjemmesider.

- Ta ansvar for hverandre, og varsle medisinsk personell hvis du ser noen som blir dårlig! Drikk vann innimellom, og husk at det går mindre alkohol over i blodet hvis man spiser ved siden av, enn hvis man drikker på tom mage. La dette bli et år hvor ingen russ blir skadet eller involvert i ulykker på grunn av rus, oppfordrer de videre.

Se rusekspertens utregning på promille en jente og gutt får ved å følge knutereglene nederst på siden.

Russens tiltak
Russestyret påpeker at de har en rekke tiltak for å hindre alkoholskader.

- Som sagt er knutereglene som innebærer alkohol ingen oppfordring. Vi har også i år valgt å sette en grundig advarsel på de omtalte reglene hvor det står at det kan være helsefarlig og at de ikke bør utføres av folk som ikke har erfaring med alkohol, sier Jordbræk.

Hun opplyser at de også prøver å arrangere flest mulig organiserte treff for å unngå skader som følge av alkohol.

- På treff og samlinger vil det være medisinskpersonell, legetelt og ambulanse. I tillegg holdes en del holdningskampanjer, sier russepresidenten.

Drikker du for mye? Test deg selv.

Her er noen av årets russeknuter som innebærer alkohol:

9. ØLKORK: Drikke en kasse 0,33-llitere på 24 timer (kan være helsefarlig og bør ikke utføres hvis du ikke har erfaring med alkohol).

13: BOKS SPLINTEN: Drikke en halv liter mens du står/sitter og tisser.

23: ETIKETTEN: Drikk en 0.33-liter uten hender eller assistanse.

43: VINKORK: Drikke en flaske vin på 20 minutter. (kan være helsefarlig og bør ikke utføres hvis du ikke har erfaring med alkohol).

53: BIT AV GULE SIDER: Dele en kasse 0,33-litere i en telefonboks med tre medruss, uten å tisse.

Sjekke alle russeknutene for 2009.(Ekstern link)

Jenter lettere fulle
Folkehelseinstituttets ruseksperter har regnet ut omtrent hvor høy promille en jente på 50 kg og en gutt på 75 kg vil få hvis de følger knuteregler for drikking av øl og vin på tid.

Jenter vil som regel få høyere promille enn gutter dersom de drikker samme mengde alkohol. En av grunnene til dette er at alkohol fordeler seg i vannholdig kroppsvev som for eksempel muskelvev. Siden gutter ofte har mer muskler og større kropp enn jenter, har alkoholen mer vann å fordele seg i. Hos jenter fordeler alkoholen seg i rundt 50 - 70 prosent av kroppsvekten, hos gutter rundt 60 - 80 prosent.

Eksempel: En flaske vin på 20 minutter

Jente på 50 kg: En flaske vin (10 % alkohol) inneholder 75 gram alkohol. Hun fordeler alkoholen i 50 kg x 60 % = 30 kg av kroppsvekten. Forbrenning av alkohol i kroppen er 0,15 ‰ pr time. Etter et slikt inntak vil den høyeste alkoholkonsentrasjonen i blodet gjerne oppnås etter 1.5 timer og blir da 75 g /30 kg – (0,15 x 1.5) = 2,3 promille. Ved lavere forbrenning og annen fordeling av alkoholen i kroppen kan hun få nesten 3 promille.

Gutt på 75 kg: Hvis en gutt på 75 kg drikker samme mengde vin på samme tid, vil han få ca 1,2 promille i blodetetter 1.5 timer. Ved lavere forbrenning og annen fordeling av alkoholen i kroppen kan han få rundt 1,5 promille.

Les mer om styrtdrikking og eksempel på hva som skjer ved inntak av en kasse øl på 24 timer.

Slik regner du ut promillen din.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.