Gå til sidens hovedinnhold

Russere tømmer bleiepaller på sekunder

Nasjonale billigbleiekampanjer gjør finnmarkingene bleieløse.

(Nord24): Butikkjedene fortviler over store grupper russere som hamstrer bleiene før trailerne har fått levert bleiepallene.

- Jeg har selv sett en palle bleier bli borte på 20 sekunder, sier Ronny Repvik, regiondirektør Nord i Rema 1000.

- De nasjonale bleiepriskampanjene, medfører billigere bleier i sør, mens vi ikke klarer å levere. Bleier blir nesten en eksportvare vi holder på med, sier administrerende direktør Jan-Ivar Alsén i Coop Finnmark,

Mer aggressivt
Problemet er ikke nytt – men framferden til russerne er mer aggressiv, enn tidligere.

- Bleiehamstring har vært et problem over tid, men framferden til de russiske gruppene blir mer og mer aggressivt – og vi får tilbakemeldinger om at ansatte i butikkene synes det er ubehagelig, sier Ronny Repvik.

Rema 1000 opplever også at bleieleveransene til deres butikker blir kartlagt.

- Disse russerne vet når bleieleveransene kommer, og står i store grupper og venter på trailerne som skal levere pallene. Det skjer uke etter uke, sier Repvik.

- Men hvordan kan de vite når bleiene kommer?

- Det må de ha kartlagt selv gjennom å stå der uke etter uke og følge med vareleveransene, sier regiondirektøren.

Forsøker å gjemme bleier
Både Coop Finnmark og Rema 1000 har prøvd en rekke tiltak for å forsøke å sikre at innbyggerne i Finnmark får samme tilbud og utvalg av bleier som ellers i landet – men det viser seg å være nesten umulig.

- Vi går ofte tom for bleier, og for folk som bor der er det tidvis en utfordring å få tak i bleiene de trenger, sier Repvik.

- Vi merker godt denne hamstringen av bleier, spesielt i Øst-Finnmark. Vi har søkt å holde litt igjen for å kunne forsyne lokalbefolkningen med bleier, men når vi får varer så kjøper russerne store deler av kvantumet, sier administrerende direktør Jan-Ivar Alsen i Coop Finnmark.

Til dels blir resultatet at lokalbefolkningen blir fri.

- Vi har prøvd å ha regler som maks to bleiepakker per kunde, men det går ikke. De russiske gruppene er så store – og med regler som dette blir det mer aggressivt. Vi ønsker ikke å utsette våre ansatte for det, sier Repvik.

Dagligvarekjedene ser svært positiv på den økte russiske handelen i Finnmark - det er kun dette med bleier som er problematisk.

Vært på studietur til Murmansk
Rema 1000 region Nord har til og med vært på studietur til Murmansk i år for å søke å finne ut hvor skoen trykker når det gjelder bleier.

- Det må jo være en grunn til at de trenger dette enorme antallet med bleier, sier Repvik.

Men de finner bare at russerne generelt blir mer og mer opptatt av kvalitet – og at bleier er langt billigere i Norge,

- Det vi har hørt er at bleiepakkene fra Norge splittes opp og videreselges per stykk, men vi har ingen sikre beviser for at det er dette som skjer, sier Repvik.

Vil ha samme tilbud som ellers i Norge
- Bleier er en konkurranseutsatt vare som gjerne brukes for å trekke familier inn i butikken. Vi ønsker å ha like tilbud på bleier i våre ulike konsepter, som en har over resten av landet, sier Alsen, men legger til at i sør har en jo ikke det samme problemet at bleiene hamstres.

- Dermed medfører de nasjonale bleiepriskampanjene, billigere bleier i sør, mens vi ikke klarer å levere. Bleier blir nesten en eksportvare vi holder på med, sier Coop-sjefen.

Tidligere var det spesielt butikkene i Øst-Finnmark som opplevde denne typen hamstring. Nå har opplever kjeden samme type aktivitet lengre og lengre sør i fylket.

- Vi får nå rapporter om dette helt ned til Alta. Tidvis er det problemer med å forsyne butikkene våre med bleier. De blir tømt i løpet av minutter, sier Repvik – som ikke vet hvordan de skal forhindre dette problemet.

- Vi ser ingen løsning. Vi skal være billigst. Og vi kan ikke samarbeide om problemet med de andre kjedene – det vil være prissamarbeid og det er ulovlig, sier Repvik.

Les flere saker fra Nord24 her!

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene