Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russerne forsinket av askeskyen

Foto: Mikhail Klimentyev (AP)
Russerne som skal vurdere sikkerhetstiltakene i Oslo under Medvedev-besøket, ble rammet av flyforbudet.

Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev avlegger et to dager langt statsbesøk til Oslo førstkommende mandag.

Russiske sikkerhetsfolk skulle komme til Oslo for å vurdere sikkerhetssituasjonen i forkant av besøket. Men på grunn av flyforbudet i Europa ble russerne forsinket med å planlegge sikkerhetsopplegget rundt presidenten.

- Nå har på en måte russerne kommet veldig sent i gang av naturlige årsaker. De vi skal samspille med om sikkerheten her, skal vi ha et møte med torsdag, sier politiinspektør ved Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, til Nettavisen.

- Alt under kontroll
Fredriksen, som har ansvaret for sikkerheten under statsbesøket, mener likevel at alt er under kontroll.

- Det foreligger en trusselvurdering fra PST, og vi tilpasser opplegget i forhold til det. Og til nå så ser dette veldig håndterlig ut. Sikkerhetstiltakene får veldig begrensede konsekvenser for samfunnet for øvrig. Akkurat omfanget av tiltakene ønsker vi ikke å gå inn på, sier Fredriksen.

Les også: - Vil be Stoltenberg om gasshjelp
Les også: Russlands president til Oslo i april

Skarpskyttere på hustak?
Under Barack Obama-besøket i desember i fjor ble kumlokk sveiset igjen og skarpskyttere utplassert på hustakene i Oslo. Fredriksen ønsker ikke å kommentere konkrete tiltak som blir iverksatt under Medvedev-besøket, og ønsker ikke å sammenligne dette opp mot Obama-besøket.

- Ethvert besøk er unikt og ikke direkte sammenlignbart. En del av sikkerhetstiltakene vil være synlig og andre deler vil ikke være synlig, sier Fredriksen.

I forrige måned ble Russland utsatt for to koordinerte terrorangrep på Moskvas undergrunnsbaner. Tsjetsjenske militante muslimer står trolig bak angrepet.

Ikke et terrormål
Russland-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, mener likevel at Medvedev ikke er et terrormål for tsjetsjenere når han besøker Oslo mandag og tirsdag.

- Egentlig ikke. Medvedev er mindre symbolsk viktig enn Putin når det gjelder Tsjetsjenia. Det er Putin som er beskyldt for å ha drevet denne kampanjen i Tsjetsjenia, så Medvedev er ikke en så viktig symbolsk figur, så det er nok ingen i Norge som vil forsøke seg på noe, sier Godzimirski til Nettavisen.

- Men det er mellom 3000 og 5000 personer med bakgrunn fra Tsjetsjenia som har fått beskyttelse i Norge, så man vil nok oppleve noen demonstrasjoner, sier Godzimirski.

Men politiet har ennå ikke registrert at det skal avholdes noen planlagte demonstrasjoner mot Medvedev.

Forrige gang Norge hadde storbesøk fra Russland var da president Vladimir Putin besøkte Oslo i november 2002. Boris Jeltsin var på oslobesøk i mars 1996.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!