RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russerne strammer grepet om oljen

Sist oppdatert:
Russiske myndigheter gjør nå alvor av å stramme inn på utenlandske selskapers kontroll med landets olje- o g gassreserver.
Utenlandske oljeselskaper kan heretter kun regne med å få minoritetsposisjoner i russiske olje- og gassfelt så nær som i de allere minste. Det ble ifølge Wall Street Journal klart under et olje- og gassforum tirsdag, hvor høytstående representanter for den russiske regjeringen deltok.

De uttalte at regjeringen til Vladimir Putin ikke vil lukke døren for utenlandske investorer, men at de ønsker at kontrollen med de store prosjektene for blir i lokale hender. Det er i tråd med signaler som i det siste har sivet ut fra Kreml.

- Vi ser ikke dette som energiegoisme. Vi mener det er bekymring for nasjonale økonomi, sa Juri Trutnev, som er minister for naturressurser ifølge WSJ.

Trutnev sa videre at innstrammingen blir inkludert i en ny lov om underjordiske ressurser som snart vil bli presenter parlamentet for godkjennelse. Det nye regelverket vil forby selskaper hvor utlendinger eier mer enn 49 prosent fra å bli tildelt utviklingsrettigheter i funn som anses som strategiske.

- Hvorfor skal staten være likegyldig til olje- og gassfelt som kanskje ikke er de største i verden men likevel store nok til å være betydelige, sa Trutnev ifølge WSJ.

Russland har verdens største reserver av naturgass og de syvende største oljereservene i verden. Selv om russerne ser ut til å stramme inn vil de likevel være langt mer liberale enn flere av de største produsentlandene i verden, hvor utenlandske eierandeler er totalt forbudt, påpeker WSJ.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere