I forrige uke meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax at russerne skulle gjennomføre en øvelse i Barentshavet. Øvelsen skulle starte forrige fredag.

Opptil 15 overflateskip, ubåter og støttefartøy, samt fly og helikoptre fra luftforsvaret og luftforsvarshæren til den nordlige flåten, kunne bli involvert.

Nå forteller Forsvaret overfor Nettavisen at de ikke er blitt informert av russerne om denne øvelsen. Det sier kommandørkaptein Thomas Gjesdal.

– Mai og juni er en hektisk øvingsperiode for Forsvaret. Det forventes stor alliert og russisk aktivitet i våre havområder i perioden vi er inne i. Forsvaret er ikke varslet av Russland om aktiviteten i Barentshavet, men vi følger aktiviteten nøye sammen med våre allierte, sier Gjesdal.

Og fortsetter:

– Vi er kjent med aktiviteten, og har et godt bilde på hva som skjer utenfor kysten vår. Forsvaret understreker at de russiske fartøyene seiler lovlig i internasjonalt farvann.

Les også: Russisk militærøvelse i Barentshavet

Kamptrening til havs og i luften

Ifølge en talsperson i den russiske marinen, skulle styrkene i Barentshavet bedrive kamptrening, skrev Interfax.

Krigsskipene i øvelsen ledes av skipet Admiral Usjakov, og ubåter og forskjellige fly deltok også i øvelsen, ifølge nyhetsbyrået.

Barents Observer melder at øvelsen vil legge beslag på mer enn 15.000 kvadratkilometer.

Fiskere og lasteskip må enten vente til øvelsen blir ferdig denne uken, eller seile rundt området, skriver avisen.

Stor øvelse over Norge

I uke 22 og uke 23, altså fra 30.mai, vil øvelsen Artic Challenge Exercise 2023 finne sted yt fra fire baser i Sverige, Finland og Ørland i Norge.

Totalt 13 nasjoner deltar i øvelsen.

På sine nettsider skriver Forsvaret:

«I norsk luftrom vil øvingsaktivitetene foregå utenfor kysten fra Ålesund og nordover, og i et område utenfor Helgelandskysten. I tillegg kan man regne med noe øving over land fra Trøndelag mot Dovre, og mot Rena. I svensk luftrom vil det benyttes et stort område i Nord-Sverige. Per dags dato er det ikke planlagt noen kveldsflyvninger»

Og fortsetter:

«Årets gjennomføring vil også markere den første store europeiske øvelsen for jagerflyene F-35. Disse femtegenerasjons kampflyene vil delta fra Storbritannia, Italia, Nederland og USA, i tillegg til de norske.»