RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russerne verver ukrainske soldater

LØPER I SIKKERHET: Her under et angrep utenfor en militærbase i byen Belbek, nær Sevastopol.
LØPER I SIKKERHET: Her under et angrep utenfor en militærbase i byen Belbek, nær Sevastopol.
Generalmajor prøver å overtale ukrainske soldater til å skifte side.

– Jeg ser ingen forrædere her, sier generalmajor Igor Kozhin til soldatene som har samlet seg ved den ukrainske flybasen i landsbyen Novofedorivka vest på Krim-halvøya.

Han ser imponerende ut i den plettfrie uniformen, som er dekorert med medaljer og broderte merker.

Om en time vil russiske styrker ha tatt kontroll over basen. Innen den tid må de ukrainske soldatene ta ett av sitt livs viktigste valg: Skal de bli værende i det ukrainske luftforsvaret, det vil si forlate basen og Krim-halvøya, eller skal de slutte seg til den russiske okkupasjonsmakten?

Lite vold

De fleste ukrainske militærbasene på Krim er blitt overlatt til russerne uten kamp etter at Russland tok over halvøya på omstridt vis. I flere uker har det vært svært spent rundt basene, som har vært omringet av såkalte selvforsvarsgrupper og russiske soldater.

Selv om de ukrainske soldatene stort sett har forlatt basene uten kamp, har forsvarsdepartementet lovet at de vil bli tatt imot som helter når de kommer tilbake til Kiev. Men signalene er motstridende. Enkelte ser også ut til å mene at de ga seg for lett, at de nærmest er forrædere.

Stor usikkerhet

Soldatene i Novofedorivka har mange spørsmål: Er det slik at russerne virkelig har behov for dem? Hvor lenge kan de bli værende? Vil de noensinne kunne vende tilbake til Ukraina? Vil de bli regnet som forrædere?

– Velger dere russisk side, vil dere få alle rettigheter, dere vil bli latt i fred, sier Kozhin innbydende. Han sier også at russiske pass kan ordnes med det samme. Det er bare å fylle ut en søknad, og så blir passene laget på basen.

– Det vil gå veldig fort, føyer han til.

Det betyr at de har fortsatt har en jobb å komme til.

– De som ønsker å gå over til Russland, ja. For de andre, spesielt de væpnede, vil det være ulovlig, fastslår generalmajoren.

Storming

Flybasen i Novofedorivka ble lørdag formiddag, like før forhandlingene med soldatene startet, stormet av omkring 200 demonstranter, som knuste vinduer mens de ropte slagord for Russland.

De russiske offiserene sto stille og så på, samtidig som soldater inne på basen barrikaderte seg i en bygning. Noen av soldatene befant seg på taket der de forsøkte å jage bort inntrengerne ved å kaste røykbomber.

– Hvorfor sier dere ingenting? Det er min enhet, og jeg må forsvare den, ropte en ukrainsk soldat til de russiske offiserene.

Etter en stund gikk offiserene inn, ga de russiskvennlige demonstrantene beskjed om å dra og begynte å overtale soldatene til å skifte side.

Ikke lenge etter ble en rekke ukrainske soldater observert idet de forlot basen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere