Russia Today-reporter slutter i protest

SLUTTET PÅ DAGEN: Sara Firth sluttet hos Russia Today, som hun mener ikke forholder seg til sannheten.

SLUTTET PÅ DAGEN: Sara Firth sluttet hos Russia Today, som hun mener ikke forholder seg til sannheten. Foto: Skjermdump/RT/Youtube

Mener TV-kanalen ikke forholder seg til sannheten.

19.07.14 17:48

Etter å ha sett sendingen hvor Russia Today klandrer den ukrainske regjeringen for flystyrten, sa hun opp jobben sin i protest, skriver Press Gazette.

Russia Today-korrespondent Sarah Firth opplevde det som «et slag i magen», da hun så TV-kanalens dekning av angrepet på Malaysia Airlines-flyet, som styrtet i Ukraina torsdag.

De fleste medier verden over har meldt at pro-russiske separatister er ansvarlige for å ha skutt ned flyet. Firth mener Russia Today ikke forholder seg til sannheten.

- Da nyheten ble kjent får du et slag i magen når du skal få faktaene om hendelsen, og så ser du denne enorme historien. Når jeg går inn i redaksjonen pågår det en øyenvitneberetning om - Gud vet hvem denne personen var, som skylder på den Ukrainske regjeringen, og det er en helt ustabil situasjon, sier Firth til Press Gazette.

- Forskjellige definisjoner av sannhet
Sara Firth har jobbet i statsstøttede Russia Today i fem år, og har vært stasjonert i London. Firth beskriver dekningen av det styrtede Malaysia Airlines-flyet som dråpen som fikk begeret til å renne over. Hun leverte inn oppsigelsen fredag morgen.

- Mangelen på respekt for fakta er det som virkelig plager meg. Derfor tok jeg denne avgjørelsen da vi startet å dekke nyheten. Da jeg våknet i morges stod det helt tydelig for meg at jeg aldri kan gå inn i den redaksjonen igjen, forteller hun.

En talsperson for Russia Today har uttalt at TV-kanalen og Firth «tilsynelatende har forskjellige definisjoner av sannhet».

- Dette tror de fullt og fast på, definisjoner av sannhet. Der har du det, dette er slik Russia Today er. Hva kan man si til sånt?, uttaler Firth.

Ifølge henne er regel nummer én for Russia Today å skylde på Ukraina, eller noen andre enn Russland. Hun uttaler at dette er veiledningen til hvordan man lager et nyhetsinnslag hos Russia Today, og at hun synes det er skremmende.

Tidligere i år sa en annen Russia Today-profil opp stillingen sin på direkten. Liz Wahl, som arbeidet som anker i USA for Russia Today, fortalte kanalens seere at hun ikke lenger kunne arbeide for et Moskva-finansiert nettverk som hun anklaget for å unnskylde handlingene til president Vladimir Putin.

Se Sara Firth fortelle hvorfor hun sluttet til CNN.

HTML EMBED

Ikke overasket
Russia Todays talsperson skal ha uttalt at Firth nylig hadde informert dem om at hun sannsynligvis ville takke ja til en jobb hos en annen arbeidsgiver. Derfor er de ikke er overasket over at hun sluttet etter fem år som Moskva- og Londonkorrespondent.

Talspersonen sier videre at de har 15 journalister som jobber med å dekke hendelsen, blant annet fra grensen mellom Russland og Ukraina.

- Vi tror at sannheten er hva våre reportere ser på bakken, med sine egne øyne, og ikke hva som er skrevet i morgenavisene i London. I vår dekning har vi, i motsetning til resten av media, ikke trukket konklusjoner før den offisielle etterforskningen har begynt. Vi viser alle sider av saken, selv om alle andre allerede har allerede bestemt seg for hvem som har skylden, sier Russia Todays talsperson.

Se video av Sara Fith rapportere fra Syria i 2012 for Russia Today.

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.