Russisk aktivist må år i fengsel etter protest

Moskva (NTB-AFP): Den russiske aktivisten Maksim Luzjanin ble fredag dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha deltatt under en protestaksjon mot Vladimir Putin i mai.

Luzjanin er den første personen som blir stilt for retten i kjølvannet av demonstrasjonen mot den nyvalgte presidenten 6. mai. Luzjanins advokat Sergej Sjusjpanov varsler at dommen vil bli anket.

Totalt er 17 personer tiltalt i saken, og 13 av dem sitter fengslet. Opposisjonen og aktivistene mener rettssakene er del av en ny bølge av forfølgelse av sivilsamfunnet i Russland.

Forretningsmannen Luzjanin ble dømt for å ha deltatt i protestene og for å ha brukt vold mot politiet. Han sa seg skyldig etter tiltalen om den rollen han spilte i den kaotiske demonstrasjonen, melder det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass. Luzjanin skal være den eneste av aktivistene som har sagt seg skyldig etter tiltalen.

Vladimir Putin, som var Russlands president i årene 2000-2008, ble valgt for en tredje periode i mars. Den storstilte demonstrasjonen mot ham i mai kom samtidig med at Putin skulle innsettes. Under demonstrasjonen på Bolotnaja-plassen kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter med personskader på begge sider. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.