*Nettavisen* Nyheter.

Russisk avis: Flypassasjerene hadde eksplosjons- og brannskader

Klær avbildet på bakken på krasjåstedet for det russiske charterflyet. Foto: Stringer (Reuters)

Spekulerer på om drivstofftanken på det russiske charterflyet kan ha eksplodert.

04.11.15 14:04

224 mennesker mistet livet da det russiske charterflyet, Metrojet Airbus A321-200, styrtet i Sinai-ørkenen i Egypt på vei til St. Petersburg i Russland lørdag.

Mye tyder på at flyet gikk i oppløsning i luften, ettersom halepartiet landet et stykke unna resten av flykroppen. 25 barn døde i ulykken.

Så langt er det ingen som vet nøyaktig hva som har skjedd.

Men den russiske avisen LifeNews, som ifølge The Times ofte publiserer lekkasjer fra russisk politi- og sikkerhetstjeneste, skriver at passasjerene bakerst i flyet var påført eksplosjons- og brannskader.

- Kan ha eksplodert
LifeNews, som skal ha tilgang på en kopi av en obduksjonsrapporten, skriver at passasjerene foran i flyet ble påført skader forårsaket av sammenstøt. Mens passasjerene bakerst i flyet var påført eksplosjonsskader og dype brannskader.

- Ifølge kilder, kan drivstofftanken ha eksplodert eller så kan en uidentifisert eksplosiv innretning ha gått av, skriver LifeNews.

- Brent kroppsvev fra passasjerene har allerede blitt sendt til analyse, skriver nettstedet.

En kilde knyttet til den egyptiske etterforskningen sier imidlertid at bare 20-25 mennesker hadde brannskader, noe som strider med versjonen til LifeNews.

- Rift og bruddskader er forenlig med å falle fra en enorm høyde, sier kilden til The Times.

Fakta

Fakta om flystyrten i Egypt

- Vil ikke spekulere
Leder for Flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval, ønsker ikke å spekulere på om det kan ha vært en terroraksjon som forårsaket ulykken.

- Det som er kommet ut av informasjon, er usikkert, og jeg vil tro at havarikommisjonen sitter på mye informasjon som de ikke vil dele med oss, naturlig nok. Så da må vi bare avvente havarikommisjonens konklusjon, sier Skatval til Nettavisen.

- Det som kjennetegner en dyktig havarikommisjon, er at de holder informasjonen tett til brystet til konklusjonen er ferdig, legger han til.

- Dette er et puslespill som skal legges sammen. Det er bra at ferdsskriver og taleregistrator er funnet, så får vi tro at det er masse biter som kommer fram der, sier han.

Skatval har stor tro på at allmennheten vil få et ordentlig svar på hva som forårsaket flyulykken.

- Sånn som det ser ut nå, så tror jeg nok det. Flyet ble funnet ganske raskt og ikke minst de svarte boksene, som er oransje, som vil bli sammenholdt med radarbilder og annen data som er tilgjengelig.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen).


- Ingen hensikt å spekulere
Knut Lande, tidligere flyger og tidligere havariinspektør i Havarikommisjonen, vil heller ikke spekulere på årsaken til flyulykken.

- Det er et vanlig problem når sånne ulykke skjer. Da vil alle vite med en gang hva som har skjedd. Men det er ikke mulig fordi slike undersøkelser tar tid, sier Lande til Nettavisen.

- Det vi venter på nå, er informasjon fra taleregistratoren og ferdsskriveren. Den informasjonen vil være grunnlaget for havarikommisjonens videre arbeid. Så før man har denne informasjonen, er det ingen hensikt å spekulere videre rundt dette, sier Lande, som har 25 års med erfaring som pilot i Forsvaret .

- Dette ser vi gang på gang når det skjer ulykker som virker uforklarlig. Da kommer det masse spekulasjoner. Og så viser det seg etterpå at ingen av spekulasjonen var korrekte. Det er ingen som er synske, sier han.

Lande sier at det er internasjonale standarder for havarikommisjonens arbeid, og at det derfor er ingen grunn til å så tvil om egypterne og russernes innsats i etterforskningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Egyptiske helsearbeidere tar hånd om de omkomne i flyulykken. Foto: Amr Nabil (Ap)

Bombe om bord?
Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass, skal etterforskere ha gjort funn av komponenter på krasjåstedet som ikke tilhører flyskroget, noe som skaper spekulasjoner om at det har vært en bombe om bord.

En kilde sier imidlertid til Tass at det kan være en naturlig forklaring, som at passasjerer har tatt med seg noe utstyr om bord i flyet, som for eksempel dykkerutstyr.

Taleregistratoren og ferdsskriveren, også kalt svarte bokser, viser at flybesetningen hadde snakket med kontrolltårnet fire minutter før flyet forsvant fra radaren.

En kilde tilknyttet etterforskningen opplyser til The Times at taleregistratoren fanget opp ukarakteristiske lyder rett før flyet styrtet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er flyet som styrtet på Sinaihalvøya lørdag. Foto: Stringer/germany (Reuters)

Klikk på bildet for å forstørre.

Vrakrester av det russiske charterflyet som styrtet lørdag morgen. Foto: Stringer (Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.