Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russisk fly skutt ned i Syria ved grensa til Tyrkia

Tyrkiske myndigheter skjøt ned et russisk kampfly tirsdag.
Tyrkiske myndigheter skjøt ned et russisk kampfly tirsdag. Foto: Anadolu Agency (Getty Images)
Sist oppdatert:
Tyrkiske myndigheter bekrefter at de har skutt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom. En av flygerne skal være død.

De to flygerne greide å skyte seg ut i fallskjerm, men en av dem er død, ifølge en video som er sendt til Reuters fra den turkmenske opprørsgruppa som opererer i området der flyet styrtet.

Tyrkiske myndigheter meldte tirsdag formiddag at to russiske fly nærmet seg grensa, før det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned da det krenket tyrkisk luftrom. De sier flyene ble advart ti ganger før det ble åpnet ild, men at advarslene ble ignorert.

Se video av flyet på vei mot bakken nederst i saken.

Men Russlands forsvarsdepartement sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tida. De sier også at flyet ble truffet av artilleri fra bakken, ifølge Interfax.

Den tyrkiske statsministerens kontor har bedt utenriksdepartementet konsultere NATO og FN om situasjonen, og en talsmann for NATO sier de er i nær kontakt med Tyrkia og følger utviklingen nøye.

NATO samles på Tyrkias forespørsel til ekstraordinært møte klokka 17 for å diskutere nedskytingen av et russisk fly.

I flammer

En tyrkisk militærtalsmann sier det var to tyrkiske F16-fly på patrulje langs grensa som skjøt ned det russiske kampflyet av typen Sukhoi Su-24.

TV-kanalen Haberturk viser flyet som styrter i flammer i Syria, like ved grensa. Begge flygerne greide å skyte seg ut i fallskjerm, ifølge opptak som er sendt ut av nyhetsbyrået Anadolu.

Les også: - Ekstremt farlig situasjon

Videoen som er sendt ut av den turkmenske opprørsgruppa viser angivelig en av flygerne som ligger ubevegelig på bakken. En representant for gruppa sier han er død. Den andre flygeren er tatt til fange av turkmenerne.

«En russisk pilot. Gud er størst», sier en stemme på videoen mens en gruppe menn samler seg rundt personen på bakken.

Syrian Observatory for Human Rights, som har gode kilder i Syria, meldte at russiske helikoptre var i virksomhet i området på leting etter flygerne.

- Alvorlig hendelse

Talsmannen for Russlands president Vladimir Putin kaller nedskytingen av et russisk fly i Syria en alvorlig hendelse, men sier det er for tidlig å konkludere.

– Det er bare helt umulig å si noe uten å ha mer utfyllende informasjon, sa Dmitrij Peskov til medier i Moskva.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Det russiske flyet i flammer etter å ha blitt skutt ned.

Begge flygerne greide å hoppe ut av flyet i fallskjerm

Det russiske flyet skal ha fått ti advarsler før det ble skutt ned.

Turkmensk område

Siden Russland trappet opp engasjementet i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom. I oktober skjøt Tyrkia ned en russiskprodusert drone ved grensa.

Flyet styrtet i et område som kalles Turkmen-fjellet i Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven med russisk luftstøtte og bombing i området der både turkmenerne, moderate opprørere og Nusrafronten opererer.

Aktivister i området lastet tirsdag opp en video som viser et fly som styrter, og der man kan høre noen rope: «Gud er stor, det var et russisk fly».

Tyrkia har tradisjonelt støttet de syriske turkmenerne, som i dag er organisert i en opprørsgruppe ved navn Syriske turkmenske brigader. De er alliert med de vestligstøttede moderate opprørerne i Den frie syriske hær. (©NTB)

Det var et kampfly av typen SU-24 som ble skutt ned.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!