Da Russland invaderte Ukraina natt til 24. februar i fjor forventet mange at den russiske hæren ville kjøre over det ukrainske forsvaret. Spesielt i luften var det forventet at russerne ville være overlegne Ukraina. Allerede fem dager etter invasjonen hevdet russerne at de hadde full kontroll over luftrommet i Ukraina, og påberopte seg såkalt luftherredømme.

Nesten ett år etterpå skriver vi januar 2023, og verken Ukraina eller Russland har luftherredømme. Kampflyene til Ukraina er fortsatt operative, og det innebærer stor risiko for begge sider å fly i nærheten av frontlinjen.

Oryx er en uavhengig organisasjon som analyserer tapstall i konflikter verden over. De bruker bilder og video til å verifisere tap av utstyr fra krigen i Ukraina og er internasjonalt anerkjente for jobben de gjør. Ifølge deres tall har Russland fått ødelagt minst 64 fly, og fått skade på ytterligere fire når dette skrives fredag formiddag.

Selv hevder Ukraina at russerne har mistet 285 kampfly siden de trappet opp krigen i Donbas og gikk til en fullskala invasjon natt til 24. februar 2022.

Les også: Skal ha mistet 1000 soldater på én kveld: – Det får konsekvenser

Kritiske militærbloggere

I Russland finnes det en hel del militærbloggere. Dette er bloggere som skriver om den russiske hæren, og da spesielt invasjonen av Ukraina. Mange av disse har gode kontakter, eller er selv en del av, de russiske styrkene. Fellesbetegnelsen for disse bloggerne er at de er tilhengere av krigen, og mange mener at Vladimir Putin ikke har gått hardt nok til verks for å slå ned den ukrainske motstanden. Angrepene på kritisk infrastruktur i Ukraina hylles, og mobiliseringen i september ble også godt mottatt av krigshisserne på Telegram.

En av de største krigsbloggerne går under navnet «Rybar», han har drøyt 1,1 millioner følgere på meldingsappen Telegram, og rapporterer hyppig om Russlands krig i Ukraina. Troverdigheten til Rybar og andre militærbloggere er ofte så som så. De er som regel i overkant positive på Russlands vegne, og overdriver ofte suksessen de russiske styrkene har. Men de kan også komme med ramsalt kritikk av det russiske forsvaret, tilsynelatende uten at Kreml ser på det som noe problem, til tross for strenge sensurlover i Russland.

Les også: Vladimir Putin mener Russlands militære kapasitet økes dag for dag

I romjulen la Rybar ut en oppsiktsvekkende melding, i en post der han oppsummerte både positive og negative kvaliteter ved det russiske luftforsvaret. Der hevder nemlig Rybar at manglende interaksjon med andre grener og tropper av den russiske hæren, samt trøbbel med identifikasjonssystemet til det russiske luftforsvaret, har ført til at nesten alle Su-34, Su-35S og Su-30SM-fly som russerne har mistet siden i våres er skutt ned av russerne selv. Også flere Ka-52 helikoptrene som Russland har mistet skal være skutt ned av russisk luftforsvar.

Den russiske krigsbloggeren som går under navnet «Fighter Bomber», svarer Rybar og mener realiteten ikke er så enkel.

– Vel, jeg er heller ikke fornøyd med at vårt tapre luftvern er den verste og farligste fienden for all vår luftfart, men det faktum at nesten alle flyene våre ble skutt ned av det er fullstendig tull, skriver krigsbloggeren med i overkant av 250.000 følgere.

Vanskelig

Førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen er ekspert på russisk luftmakt og militærmakt, doktrine og operasjoner. Til Nettavisen sier han at det slett ikke er usannsynlig at russerne skyter ned sine egne fly.

– Jeg følger selv «Fighterbomber», og han kommer stadig med sarkastiske kommentarer om at luftvernets favoritthobby er å skyte ned egne fly. Det forundrer meg ikke, men jeg har ikke sett bekreftelse på det, sier Haga til Nettavisen.

Les også: Hvis Zelenskyjs ønskeliste oppfylles er det dårlig nytt for Putins flygere

For å fastslå hvem som skyter ned et fly må man se hvor missilet skytes fra. Det lar seg sjelden gjøre via åpne kilder.

– Man må huske på at under krigen i Georgia i 2008 var det russisk luftvern som sto for mesteparten av nedskytingen av russiske fly, tett etterfulgt av luftvernet til russernes allierte i Sør-Ossetia, forteller Haga.

Han sier det er en vanskelig øvelse å skille fiendtlige fly fra egne fly.

– I luftkamp er det som regel slik at den som skyter først er den som vinner. Veldig ofte baserer man seg på radarer, uten å selv se flyet man skyter mot, og man har veldig dårlig tid. Man må ta avgjørelsen om å skyte eller ikke fort for å vinne duellen, og da er risikoen for å skyte ned egne fly stor, sier Haga.

Les også: Ble latterliggjort i høst – her er ny russisk kjempetabbe

Førsteamanuensen sier han har sett påstander om at også ukrainsk luftvern har skutt ned egne fly i løpet av krigen.

– Jeg har også sett påstander om at russiske fly stort sett unngår å fly over egne avdelinger, i frykt for å bli skutt ned. Det har også vært noen tilfeller hvor man har kunnet se russiske fly passere ukrainske luftvernstillinger, og motsatt; ukrainske fly passere russisk luftvern, uten at de har blitt skutt ned. Det er antakeligvis fordi begge sider av og til slår av eget luftvern for å slippe egne fly forbi, sier Haga til Nettavisen.

Les også: Russiske kampfly med «tekniske feil»: – Er som å kjøre bil uten belte

I 2014 skjøt Igor Girkin, selvutnevnt forsvarsminister i den såkalte Folkerepublikken i Donetsk, ned passasjerflyet MH17 med et russisk Buk-missil. 298 mennesker ble drept da flyet styrtet over Øst-Ukraina, og høsten 2022 ble Girkin og flere andre dømt i en nederlandsk domstol for å stå bak nedskytingen. Girkin og hans sammensvorne trodde de hadde skutt ned et ukrainsk militærfly og Girkin skrøt først av nedskytingen, men har i ettertid benektet det hele. I dag er Girkin en av de mest profilerte militærbloggerne i Russland, og har en stor følgerskare i sosiale medier.

Haga har bitt seg merke i at flere av krigsbloggerne kommer med til dels kraftig kritikk av det russiske forsvaret, helt opp til forsvarsminister Sergej Sjojgu og sjef for generalstaben Valerij Vasiljevitsj Gerasimov.

Les også: Rystet over russisk video: – Det er så amatørmessig

– Det er interessant hvordan en del av disse bloggerne blir tolerert. Jeg tror kanskje at man på politisk nivå synes det er litt nyttig å ha noen som holder militæret på tuppene. Bloggerne minner militærtoppene på at de ikke er usårbare. Og så tenker man kanskje at det er en sikkerhetsventil for hardlinerne, de som vil gå enda hardere til verks, og superpatriotene, sier Haga til Nettavisen.

Sergej Sjojgu og Vladimir Putin skal ha et nært forhold, og har blant annet dratt på ferie sammen i Sibir for å jakte og fiske.

– Det er typisk diktatorer å understreke for sine undersåtter at ingen er helt trygge, sier Haga.

Les også: Har bedt om kampfly. Nå kan Ukraina få Nato-hjelp

Les også: Skal ha mistet 1000 soldater på én kveld: – Det får konsekvenser

Les også: Russiske kampfly med «tekniske feil»: – Er som å kjøre bil uten belte