RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russisk mandighet

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Det er få som uttrykker like mye autoritet på sykkelen som Denis Mensjov.

Fredag er det russiske Denis Menchov som står i fokus i forkant av Tour de France. Russeren har vunnet både Vuelta Espana og Giro d'Italia, og nå jakter han sin første Tour de France-seier.

Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det. Legg merke til hovedbildet i artikkelen. Bildet er tatt i Tour de France i 2006. Denis Mensjov vinner sin første, og hittil eneste, etappe i Tour de France.

Stryken og autoriteten kombinert med gleden over en seier er ofte noe som kjennetegner russeren. Det er få som ser så uberørte ut på sykkelen som han. Det er nesten umulig å se hvor gode bein han har. Enten går det hele veien, eller så sprekker han rundt neste sving.

Tre seire, hver sin historie
Dersom du tar vekk Lance Armstrong og Alberto Contador, er Denis Mensjov den rytteren i årets Tour de France som har flest seiere i såkalte «Grand Tours». To ganger har han stått igjen som vinner i Spania rundt, mens en gang har han vunnet Italia rundt.

I tillegg til dette ble han tilslutt nummer tre i Tour de France for to år siden, etter at Bernhard Kohl ble disket for doping.

Men det hans tre seire i de store rittene som står sentralt her, for alle de tre seirene har hver sin spesielle historie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLAGEN: Denis Mensjov kommer i mål over fire minutter etter Roberto Heras på den 15. etappan av Spania rundt i 2005.
SLAGEN: Denis Mensjov kommer i mål over fire minutter etter Roberto Heras på den 15. etappan av Spania rundt i 2005.

«Nedturen»
Etter å ha vunnet den hvite trøya, beviset på at han var den beste rytteren under 25 år, i 2003-utgaven av Tour de France, sleit Mensjov med å følge opp forventingene som var satt til han. Vendepunktet skulle komme i 2005-utgaven av Spania rundt.

Mensjov satt seg i respekt ved å vinne den første tempoetappen, som åpnet hele ballet. Deretter tok han enda mer tak i rittet da han vant den niende etappen, også det en tempoetappe.

- Dette er imponerende for meg. Etter all den tiden jeg har brukt på å forbedre tempostilen min, klarte jeg det endelig. Jeg er glad nå og skal nyte dette øyeblikket, sa Mensjov den gangen i følge cyclingnews.com.

Og Mensjov gjorde lurt i å nye øyeblikket. Han klarte riktignok å redde den gyldne ledertrøya i flere dager, og unngikk å tape tid på tre fjelletapper, men på det fjerde skal det skje. På en knalltøff fjelletappe, i et forferdelig vær, spilte hans største rival den gangen, Roberto Heras, ut sine kort. Alt på det nest siste fjellet stakk spanjolen. Med seg hadde han sin løytnant, Michele Scarponi. Sammen kjørte de knallhardt både oppover, nedover, og deretter opp til målgangen på Valgrande Pajares.

For å illustrere hvor overlegen Heras var, ble nest bestemann på etappen hans egen lagkamerat Scarponi, dersom du ser bort fra to ryttere fra det tidlige bruddet.

- Jeg vet ikke hva som skjedde, kanskje var det det dårlige været, men det er ingen unnskyldning, sa en sliten Mensjov etter etappen.

Og det endte med seier til Heras dette året, helt til han gikk i dopingfella og testet positivt på EPO. Dermed fikk Mensjov sin største seier i posten. Noe han selv ikke syntes var fryktelig festlig.

- Det er fint å vite at jeg vant, men det er litt annerledes å vinne på denne måten, sa Mensjov til De Telegraaf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ROSA: Mensjov har bevist at han kler på den rosa og gyldne farge! Nå er det gult som står for tur.
ROSA: Mensjov har bevist at han kler på den rosa og gyldne farge! Nå er det gult som står for tur.

Revansjen
To år senere var det klart for revansje. Etter å ha havnet midt i alt bråket rundt danske Michael Rasmussen under Tour de France, stod han av det rittet for å forberede seg til Spania rundt.

Det viste seg å være et klokt valg. Russeren tok over ledertrøya alt på den niende etappen. Han kom til mål sammen med Leonardo Piepoli, ga bort etappeseieren, og fikk viktig hjelp på etapper senere i rittet. Til enkelte konkurrenters grenseløse irritasjon.

Mot slutten av rittet hadde Mensjov god kontroll. Den sterkeste konkurrenten mot slutten var Samuel Sanchez, men han hadde tapt så mye tid innledningsvis at han aldri kunne true russeren fra Oryol, ikke langt fra Ukraina, vest i Russland.

- Dette er den største seieren i karrieren min. Du kan ikke sammenligne denne med den i 2005, sa den nå 32 år gamle Mensjov.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GYLLEN SEIER: Denis Mensjov vinner fjelletappen til Arcalis i 2007-utgaven av Spania rundt. Cadel Evans og Samuel Sanchez ble et par nummer for små for den råsterke russeren.
GYLLEN SEIER: Denis Mensjov vinner fjelletappen til Arcalis i 2007-utgaven av Spania rundt. Cadel Evans og Samuel Sanchez ble et par nummer for små for den råsterke russeren.

Italia ble neste stopp
Etter to ganger å ha vunnet Spania rundt etter å ha kjørt Tour de France, ble ideen om å kjøre Italia rundt født. Det ble gjort første gang i 2008, og med brukbar suksess. Det ble femteplass i Italia, og den nevnte tredjeplass i Frankrike.

I touren det året var han til tider giftig. Mange vil kanskje huske da han falt i en sving oppover (!) etter å ha støtet ifra gruppa med favorittene.

I 2009 uttalte han at han kom til giroen for å prøve å vinne, og at han var i bedre form enn året før. Det tok ikke lang tid før vi fikk se at det stemte. Alt på den femte etappen viste Mensjov hva som bor i han. Med et trykk i pedalene sykkelverden sjeldent ser, knuste han konkurrentene på de siste få hundre meterne. Dermed sikret han seg etappeseier i alle de tre store turene.

Grunnlaget for sammenlagtseieren ble lagt på den grusomt lange tempoetappen i giroen dette året. I drøye 60 kilometer kjempet rytterne mann mot mann.

- Jeg er en sammenlagtrytter, det er veldig viktig for meg å ikle meg den rosa trøya, kunne Menchov fortelle.

Rittet skulle videre utvikle seg på omtrent samme måte som Spania rundt-seieren fra 2005. Han måtte motstå angrep dag etter dag fra en doper. Den gangen var det Roberto Heras, nå var det Danilo di Luca. Eneste forskjellen var at denne gangen motstod han angrepene, og ble den fortjente vinner av rittet.

Men det var på håret. Den avsluttende etappen var en tempoetappe inne i Romas gater. Målgangen var på brostein foran selveste Colosseum. På toppen av dette regnet det. Alle som kjenner sykkelsporten vet at kombinasjonen brostein og regn gir et såpeglatt underlag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KATASTROFE: Denis Mensjov ligger plutselig på den såpeglatte brosteinen, 900 meter før mål på den siste etappen av Giro d'Italia i 2009.
KATASTROFE: Denis Mensjov ligger plutselig på den såpeglatte brosteinen, 900 meter før mål på den siste etappen av Giro d'Italia i 2009.

Regnet og brosteinen ble også Mensjovs bane. Han var på vei mot etappeseier og sammenlagtseier, da bakhjulet plutselig skled under han, selv om han syklet rett fram.

900 meter fra mål lå han på bakken.

-Jeg hadde ikke tid til å tenke, sa han.

-Jeg hadde informasjon om at alt var ok. Manageren min sa hele tiden, ikke ta sjanser, ikke få panikk.

-Derfor fikk jeg ikke panikk, jeg trengte bare en ny sykkel og å komme meg i mål.

For Mensjov er seieren i Giro d’Italia hans største triumf noensinne. Begrunnelsen var motstanden, samt at det var rittets hundreårs jubileum.

Nå mangler han bare Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STJERNETRIO: Men i fjellene reduseres trioen til en duo. Robert Gesink (i midten) og Denis Mensjov (til høyre) er likestilte kapteiner i Rabobank.
STJERNETRIO: Men i fjellene reduseres trioen til en duo. Robert Gesink (i midten) og Denis Mensjov (til høyre) er likestilte kapteiner i Rabobank.

Tospann med Gesink
Den tredje juli står Mensjov på start i Rotterdam sammen med stortalentet Robert Gesink. Det taler til begges fordel dersom de kan samarbeide på en skikkelig måte.

Mensjov har en gang fått høre at han var den første russeren som kan vinne Tour de France.

Det begynner å bli på høy tid at han klarer det nå.

Hans kombinasjon av erfaring, klatrestyrke og tempostyrke taler til hans favør

Hans typiske utflaks taler til hans disfavør. Det samme gjør Contadors deltakelse.

Men Mensjov vil kjempe hele veien.

Vær du sikker.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere