Det er stadig flere meldinger fra frontlinjen, som bekrefter russiske tilbaketrekninger og nederlag både i Kherson, Kharkiv og Donbas.

Ukraina har i hele sommer vært tydelige på at de vil sette i gang en offensiv sør i landet, for å gjenerobre både byen og fylket Kherson. Russland har svart med å fylle på med soldater og utstyr langs frontlinjen, noe som ukrainske styrker nå forsøker å utnytte andre steder langs fronten.

Tirsdag kveld bekrefter Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj at ukrainske styrker har gjenerobret flere landsbyer i nærheten av Kharkiv, melder AFP.

Les mer: Ukraina ser ut til å ha startet enda en offensiv. Det overrasker eksperten

Tette bånd til Wagner

Russland har flere store og små militærbloggere som skriver om siste nytt fra frontlinjen. Som regel gjentar bloggerne den offisielle informasjonen fra det russiske forsvarsdepartementet, men av og til får man glimt av helt andre virkeligheter enn den Kreml ønsker å formidle.

Noen av disse bloggerne er selv soldater som deltar i kamphandlingene, mens andre har kilder i den russiske hæren, som forer dem med informasjon om hva som skjer på bakken i Ukraina.

Bloggerne skriver på chattetjenesten Telegram, der de har egne kanaler. Én av de større russiske kanalene heter Grey Zone, og skal ha tette bånd til den russiske leiesoldatgruppen Wagner.

I en oppdatering til sine drøye 290.000 følgere onsdag, heller bloggeren kaldt vann i årene til de russiske følgerne sine.

Les også: – Et spørsmål om tid før de russiske styrkene er isolert

– Ikke forvent gode nyheter i dag, skriver vedkommende, før han ramser opp alt som går på tverke for russerne, slik han ser det.

  • Ukraina har skutt ned et Su-25 kampfly. Piloten skal ha berget seg.
  • Ukraina har tatt kontroll over landsbyen Verbovka, og nærmer seg Balakleya.
  • En video viser at ukrainske soldater nærmer seg Volkhov Yar og har tatt til fange en russisk oberstløytnant.

Én god nyhet

Vedkommende trekker riktig nok fram én nyhet som regnes som god. Det er at russiske styrker er sendt for å forsøke å redde en gruppe soldater, som skal være omringet rundt landsbyen Balakleya.

Senere onsdag legger kanalen ut en melding om at ytterligere to landsbyer har falt til de ukrainske troppene.

– Fienden, under offensiven i Izium-retningen, var i stand til å ta ytterligere to bosettinger: Bayrak og Novaya Gusarovka, skriver bloggeren.

En annen russisk krigsblogger raser mot det russiske militæret, og mener det er fylt av inkompetanse.

Nettstedet Wartranslated oversetter materiale fra krigen i Ukraina. Blant annet oversetter de flere av de russiske militærbloggerne til engelsk, for å spre kunnskap om invasjonen av landet.

Én av bloggerne som de følger tett er Igor Girkin. Han er tidligere FSB-offiser og var helt sentral da den såkalte «Folkerepublikken Donetsk» ble etablert med russisk hjelp tilbake i 2014.

– Balakleya ble forsvart av styrker fra Luhansk og den russiske nasjonalgarden, som ikke visste hvordan man brukte de tunge våpnene som var tilgjengelig. Ukraina stormet posisjonene med pansrede kjøretøy, satte det russiske artilleriet ut av spill, og banket skiten ut av våre soldater, skriver Girkin.

Les også: Russisk soldat drepte to offiserer i fylleskyting

Les også: Tidligere norsk forsvarstopp vil sende Nato-styrker inn i Ukraina

Det ukrainske forsvaret advarer innbyggere på Krim: