*Nettavisen* Nyheter.

Russisk protestleder ordførerkandidat i Moskva

Moskva (NTB-AFP): Den russiske Putin-kritikeren og bloggeren Aleksej Navalnij er godkjent som kandidat til valget på ny borgermester i Moskva i september.

Det opplyser sjefen for valgkommisjonen i den russiske hovedstaden, Valentin Gorbunov, til journalister onsdag.

Navalnij er kjent som korrupsjonsjeger og for å ha vært en av frontfigurene under de store demonstrasjonene mot president Vladimir Putin vinteren 2011-2012.

Dette er første gang den karismatiske opposisjonslederen har kastet seg inn i kampen om en høyere offentlig stilling. Jakten på ordførerembetet kan imidlertid få en brå stans torsdag. Da faller dommen i en rettssak hvor Navalnij risikerer seks års fengsel for anklager om underslag på rundt 3 millioner kroner fra et skogbruksselskap. Påtalemyndigheten mener forbrytelsen skjedde da bloggeren jobbet som rådgiver for myndighetene i byen Kirov i 2009.

Navalnij og hans støttespillere mener at saken er politisk motivert ettersom han vil få forbud mot å drive med politikk hvis han blir kjent skyldig.

Tiltalen har en strafferamme på ti års fengsel, men aktoratet nøyde seg med å legge ned påstand om seks års fengsel under et rettsmøte fredag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag