*Nettavisen* Nyheter.

Russisk rulett

Bare flaks gjør at ikke seks ungdommer mistet livet i Fredrikstad etter å ha drukket metanol. Med flere tusen liter på avveie spilles det russisk rulett om folks liv.

TV 2 Nettavisen har tidligere foreslått å sette opp teststasjoner hvor folk som er i tvil, kan få testet spriten sin.

La folk få teste spriten

Forrige gang møtte vi motbør fra flere avholds- og justispolitiske talsmenn, men vårt hovedpoeng er at en dramatisk situasjon hvor mange menneskelig står på spill, krever utradisjonelle virkemidler.

Som festen på Greåker utenfor Fredrikstad er et godt eksempel på, kan metanol bli servert uten at gjestene aner noe. Verten kan godt ha noen flasker sprit som er kjøpt via litt utradisjonelle kanaler, og kan være i god tro/lukke øynene for faren.

Og per i dag er det bortimot umulig for en vanlig person å få undersøkt om flaskene inneholder sprit eller livsfarlig gift.

Til nå har metanol krevd 18 menneskeliv de siste årene, ni av dem sannsynligvis fra det samme spritpartiet. Smuglere TV 2 Nettavisen snakket med i natt, tror det fortsatt er 4.000 liter metanolholdig sprit på avveie på Østlandet.

Selvsagt støtter også TV 2 Nettavisen oppfordringen fra politiet om å unngå sprit man ikke kjenner forhistorien til. Men det er en relativt hul oppfordring når spriten enkelt kan serveres fra normale polflasker. Den viktigste oppfordringen må derfor gå til dem som sitter på sprit de vet ikke er kjøpt på polet.

Vi tror det er naivt å tro at ikke noe av et såpass stort spritparti kommer til å dukke opp på en eller annen fest, og frykter nye situasjoner som kan ende mye verre enn saken fra Fredrikstad.

Derfor gjentar vi oppfordringen om å legge til rette for at folk kan få testet sprit de bare er litt i tvil om. Det kan spare mange menneskelig.

Hva mener du? Bør det være nulltoleranse for smuglersprit, eller kan det være en tanke med teststasjoner? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.