*Nettavisen* Nyheter.

Russisk South Park-sensur

SENSURERES: Denne scenen i en fem år gammel South Park-episode ble for sterk kost for russiske myndigheter. Foto: Skjermdump (Comedy Central)

Setter ikke pris på Putin-satire.

11.07.09 10:51

(SIDE2): Den russiske fjernsynskanalen 2X2 skal angivelig ha sensurert deler av en South Park-episode som fremstiller landets statsminister Vladimir Putin som en grådig og desperat mann.

Ifølge thrfeed.com er det fortsatt uklart om avgjørelsen ble tatt av kanalen selv eller av landets fjernsynsregulatororgan Rosskomnadzor. Episoden ble for øvrig opprinnelig sendt i USA for fire år siden.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Trues med nedleggelse
- Vi har aldri blandet oss inn i redaksjonelle avgjørelser, sier Yevgeny Strelchik i Rosskomnadzor.

Likevel er det verdt å merke seg at kanalen 2X2 har blitt truet med nedleggelse av russisk regjeringshold for å ha sendt det regulatorene kaller ekstremt materiale som «umoral og vold», samt «homoseksuell og pedofil propaganda».

Religiøse grupperinger i landet har også forsøkt å få kanalen lagt ned.

Putins kamp mot satire
Etter Sovjetunionens fall ble de tidligere så stramme medietøylene løsnet og under Boris Jeltsin på 90-tallet ble det svært populært å bedrive satire - også på politikernes bekostning.

Men siden Putin ble president og senere statsminister har det blitt merkbart mindre av denne typen humor i russiske medier. Blant annet ble kanalen NTV tvunget av regjeringen til å trekke det satiriske dukkeprogrammet «Kukly» etter gjentatt Putin-hets.

Reaksjonene fra russiske bloggere har ikke latt vente på seg, og mange mener dette vil virke mot sin hensikt for Putin og hans menn.

«Det er dumt å kutte vekk ting på denne måten, siden en eller middels scene blir mer interessant for folk», skriver filmskaperen Oleg Kuvaev .

SE VIDEO: Putin viser sin grådige side (nederst i saken)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag