Gå til sidens hovedinnhold

Russisk toktleder hevder Novaja Semlja er atomfritt

Kirkenes (NTB): Den russiske lederen for det norsk-russiske toktet i Karahavet hevder det ikke er tegn til radioaktive lekkasjer i området rundt Novaja Semlja, helt nord i Russland.

Norske myndigheter har foreløpig ingen opplysninger å komme med i saken. Både Havforskningsinstituttet og Statens strålevern, som deltar i toktet, viser til en pressekonferanse som skal holdes når skipet Ivan Petrov kommer til Kirkenes. Det skal etter planen skje tirsdag i neste uke.

Ifølge NRK sier toktleder Alexander Nikitin til den russiske radiostasjonen The Voice of Russia at det ikke er funnet spor av radioaktive lekkasjer fra det som er dumpet i havet. Russerne brukte i mange år fjorder på østsiden av Novaja Semlja som dumpingplass for radioaktivt materiale.

For 20 år siden fant eksperter fra de to landene økte konsentrasjoner av radioaktiv forurensing like ved de dumpede konteinerne, som allerede da var skadet av rust. Før toktet forklarte Hilde Elise Heldal ved Havforskningsinstituttet, en av to norske toktledere, at man regnet med å ha en toktrapport klar kort tid etter at skipet er i havn. Endelige vitenskapelige resultater vil først foreligge etter et års tid. (©NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot