Gå til sidens hovedinnhold

Russisk TV avslører potensielle mål for atomangrep i USA

Russisk statsstyrt TV viste søndag kveld et kart over USA med potensielle mål for russiske atomangrep.

Russiske medier hevder at hypersoniske raketter som er under utvikling i Russland, vil være i stand til å ramme amerikanske mål på mindre enn fem minutter.

TV-innslaget ble vist bare noen dager etter at Russlands president Vladimir Putin truet USA med en ny Cuba-krise.

Det amerikanske kartet med potensielle mål for atomangrep ble vist fram i det ukentlige TV-programmet «Vesti Nedeli» søndag kveld, melder Reuters. Programmet ledes av Dmitrij Kiseljov, som er kjent for sine tette bånd til Kreml.

- Dette er et slags spill og krigshissing som Kiseljov er kjent for å drive med, sier seniorforsker ved NUPI, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

- Det er viktig å understreke at det er en del russiske eksperter som er kritiske til framstillingene som Kiseljov kommer med. Heldigvis er det ikke han som skal trykke på knappene, sier Godzimirski.

- Avfyres fra russiske ubåter

De potensielle målene som Kiseljov skisserer, ligger på USAs øst- og vestkyst, og vil angivelig kunne rammes av hypersoniske mellomdistanseraketter som avfyres fra russiske ubåter i internasjonalt farvann.

TV-programleder Kiseljov hevder målene kan rammes på fem minutter, hvilket vil gi amerikanerne en svært kort responstid.

- Dette er en urealistisk framstilling fordi de som har peiling på dette, sier at det finnes systemer og mekanismer som kan spore opp ubåter med denne typen last. Så amerikanerne har kapasitet til å gå til motangrep før ubåtene kommer nærme nok til å avfyre rakettene, sier Godzimirski.

Målene inkluderer Pentagon (USAs forsvarsdepartement), Camp David (amerikanske presidentens offisielle feriebolig) marinebasen Jim Creek i delstaten Washington, Fort Ritchie (nedlagt militær treningsleir i Maryland) og McClellan (nedlagt militær flybase i California). Ritchie og McClellan ble lagt ned i henholdsvis 1998 og 2001.

USAs president Donald Trump besluttet i fjor å trekke seg fra INF-avtalen som forbyr produksjon og utplassering av kjernefysiske, landbaserte mellomdistanseraketter. USA begrunner avgjørelsen med at russerne allerede har brutt avtalen som ble signert på 1980-tallet, noe Russland avviser.

Les også

Hevder Putin brukte et 11 år gammelt Florida-klipp for å skremme USA

- Frykter nye atomvåpen i Europa

Russland sier de nå frykter at USA skal utvikle og utplassere de tidligere forbudte mellomdistanserakettene i Europa, sånn at de kan nå mål i Russland på svært kort tid.

Putin sier at Russland dermed vil bli tvunget til å besvare med å utplassere nye hypersoniske atomraketter om bord i ubåter i nærheten av amerikansk farvann.

USA sier de ikke har konkrete planer om å utplassere landbaserte mellomdistanseraketter i Europa, og avfeier truslene fra Putin som ren propaganda.

- Ingen har sagt at det skal utplasseres raketter med kjernefysiske ladninger i Europa. Men russerne kan spille på dette fordi de vet at en eventuell utplassering av amerikanske atomraketter i Europa vil være en veldig upopulær beslutning også i Vesten, sier Godzimirski.

- Strategisk usikkerhet

Godzimirski sier at vestlige eksperter utelukker ikke at kapasiteten til russiske våpensystemer som er under utvikling, kan ha blitt overdrevet. Videre sier han at truslene fra Russland trolig har flere formål, som blant annet skremselspropaganda og avskrekking.

- Dette kan også brukes til å skape strategisk usikkerhet. Når man annonserer at man har denne typen våpensystemer, skaper det usikkerhet hos motstanderen, at man ikke vet hvor grensen går mellom fiksjon og realitet, sier han.

- Det kan også brukes for å få motparten til forhandlingsbordet, legger han til.

Pentagon sier at Putins trusler bare bidrar til å styrke samholdet i NATO.

- Hver gang Putin kommer med disse bombastiske truslene og skryter av sine nye dommedagsapparater, så skal han vite at han kun bidrar til å styrke NATOs beslutning om å samarbeide for å sikre vår kollektive sikkerhet, sier Pentagon-talsperson Eric Pahon i en uttalelse.

Det var i mars måned i fjor at president Putin presenterte de nye kjernevåpnene som Russland er i ferd med å utvikle.

Kommentarer til denne saken