RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russisk veto mot forslag om MH17-domstol

Sist oppdatert:
Russland har lagt ned veto mot et resolusjonsforslag om å opprette en FN-støttet domstol i forbindelse med nedskytingen av et malaysisk passasjerfly i fjor.

Elleve av femten medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for forslaget som ble fremmet av Malaysia, Australia, Nederland og Ukraina.

Kina, Angola og Venezuela avsto fra å stemme.

En FN-støttet domstol var foreslått for å straffeforfølge dem som mistenkes for å ha skutt ned Malaysia Airlines' flygning MH17 over Ukraina i fjor. Alle de 298 menneskene om bord mistet livet.

Fakta: Fakta om MH17 ID

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Malaysia Airlines' flyging MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet 17. juli 2014 i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina.

* Alle 298 om bord mistet livet. 193 var fra Nederland, 43 fra Malaysia og 28 fra Australia.

* Pro-russiske separatister er blitt anklaget for å ha skutt flyet ned, noe også Nederlands granskningsrapport av hendelsen fastholder, ifølge CNN.

* FNs sikkerhetsråd vedtok 21. juli en resolusjon som fordømmer hendelsen.

* Russland har avvist anklager om at de utstyrte opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytningen mulig.

* Russland legger ned veto mot et resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd om å opprette en internasjonal domstol for å stille de ansvarlige for retten. (Kilde: NTB) (©NTB)

Russland var ventet å legge ned veto mot forslaget. Regjeringen har vært sterkt imot opprettelsen av en egen domstol, og president Vladimir Putin har også vært i kontakt med Nederlands statsminister og frarådet ham å ta nedskytingen av flyet inn for en internasjonal domstol.

Ukraina og vestlige land har fra første stund ment at prorussiske opprørere var ansvarlige, mens Russland har framsatt flere teorier for å vise at Ukraina sto bak.

Lekkasjer fra den nederlandske rapporten om nedskytingen konkluderer med at det ble skutt ned av en russisk rakett, har CNN tidligere meldt. Den endelige rapporten fra de nederlandske etterforskerne vil bli presentert i oktober.

Det er Nederland som leder granskingsarbeidet, assistert av Belgia, Australia og Ukraina (NTB).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere