Russisk politi arresterte flere hundre personer onsdag kveld etter demonstrasjoner mot president Vladimir Putins beslutning om delvis mobilisering i landet.

Ytterligere 300.000 russere skal nå sendes til frontlinjen i Ukraina, i den første mobiliseringen i Russland siden andre verdenskrig.

Flere enn 1386 personer ble arrestert i 38 forskjellige byer i Russland, ifølge den russiske menneskerettighetsgruppen OVD-info.

De fleste av dem ble pågrepet i storbyene Moskva og St. Petersburg.

Tvangsrekruttert på politistasjoner

Gruppens talsperson, Maria Kuznetsova, hevder overfor CNN at flere av de arresterte demonstrantene ble tvangsrekruttert til hæren, etter å ha blitt innbrakt til fire ulike politistasjoner i Moskva.

En av de pågrepne skal ha blitt truet med rettsforfølgelse dersom vedkommende ikke lot seg verve. Russiske myndigheter har tidligere uttalt at straffen for å nekte å la seg verve nå er på 15 år.

En kvinne i Moskva sier til det uavhengige russiske nettstedet Mediazona at ektemannen hennes ble arrestert onsdag, og at han mottok innkallelsen på en politistasjon i Moskva. Det hele skal ha blitt filmet, og ektemannen hennes skal ikke ha hatt noe annet valg en å følge ordre, sier hun til nettstedet.

Ifølge Mediazona skal minst tre personer ha fått dokumenter om innkallelse til den russiske armeen.

Onsdag advarte russiske myndigheter om at deltakelse i uautoriserte demonstrasjoner kan føre til en straff på opptil 15 år i fengsel.

Skyhøye billettpriser ut av Russland

Panikken så ut til å bre seg blant russere etter Putins tale onsdag. I timene etter talen ble enveisbilletter ut av Russland til nærliggende land revet vekk.

Onsdag kostet en enveisbillett til Istanbul eller Dubai på økonomiklasse så mye som 93.000 kroner, ifølge nyhetsbyrået AP.

I Googles søkemotor gjorde søk som «hvordan forlate landet» kraftige byks i Russland.


Økt trafikk ved finske grensa

Samtidig har trafikken økt på den finsk-russiske grensen. Ifølge den finske grensekontrollen begynte trafikken å øke onsdag og fortsatte torsdag formiddag.

Ifølge Matti Pitkäniitty, som har ansvar for internasjonale saker i den finske grensestyrken, kom det 4.824 russere til grensen onsdag, skriver NTB.

På samme dag i forrige uke var antallet 3.133.

Han avviser imidlertid meldinger i sosiale medier om at det hadde dannet seg en 35 meter lang kø ved grensen. Videoer som ble lagt ut av den angivelige køen, er tatt tidligere og tatt ut av kontekst, forklarer han.

Russlands president Vladimir Putin mobiliserer reservestyrkene og truer Vesten med atomvåpen. Se hele talen hans i videoen over - og les reaksjonene på talen på Nettavisen.no.

Truet vestlige land med atomvåpen

Flere internasjonale ledere reagerte etter Vladimir Putins tale onsdag, der han også kom med trusler om bruk av atomvåpen mot vestlige land.

– Hvis det er en trussel mot vår territorielle integritet, vil vi bruke alle virkemidler til vår disposisjon. Jeg bløffer ikke., sa Putin i talen. Samtidig beordret han en delvis mobilisering i landet.

Storbritannias utenriksminister, Gillian Keegan, omtalte Putins uttalelser som skremmende.

– Det er alvorlige trusler, men samtidig trusler han har kommet med før, sa Keegan til BBC og la til:

– Dette er helt klart noe vi burde ta seriøst, vi har ikke kontroll og han har ikke kontroll, sa Keegan.