NEW YORK (Nettavisen): Russiske hackere har publisert flere nakenbilder av kreftpasienter etter at det amerikanske helseforetaket de fikk behandling hos, nektet å etterkomme hackernes krav.

– Denne samvittighetsløse kriminelle handlingen utnytter pasienter som mottar kreftbehandling, og LVHN fordømmer denne avskyelige oppførselen, skriver Lehigh Valley Health Network i en uttalelse.

Les: Kraftig advarsel: Lokkes i onani-felle

– Vil forårsake betydelig skade

Hackerne er ifølge Lehigh Valley Live blitt identifisert som ALPHV, også kjent som BlackCat.

Dette er russiske hackere som er kjent for lignende angrep mot helsesektoren og akademia.

Det var 6. februar i år at LVHN fant ut at dette hadde vært uautorisert aktivitet på selskapet IT-system. På lørdag 4. mars postet hackerne en melding på Twitter, der de skrev at de hadde stjålet pasientdata, inkludert nakenbilder og passinformasjon, og at de var forberedt på å offentliggjøre informasjonen.

– Bloggen vår blir fulgt av flere verdensomspennende medier, saken vil få massiv omtale, og vil forårsake betydelig skade på virksomheten din. Tiden deres renner ut. Vi er klare til å slippe løs vår fulle kraft på dere, heter det i meldingen.

Les: Flyvertinne: – Disse passasjerene hater vi aller mest

Se foto av meldingen under:

LVHN nektet derimot å betale løsepenger, og dermed ble bildene og informasjonen publisert på det mørke nettet.


Krevd inntil 1,5 millioner dollar

LVHN bekrefter at hackerne fikk tilgang til sensitive opplysninger, som blant annet inkluderer tre skjermbilder av kreftpasienter som mottar strålebehandling, samt sju dokumenter som inneholder pasientinformasjon.

Den lokale nettavisen skriver at LVHN består av totalt 13 sykehus, 28 helsestasjoner, 20 ekspress-mottak, samt en rekke legepraksiser, apotek, og kontorer for bildediagnostikk, hjemmehelse, rehabilitering og laboratorietjenester.

Les: – Utpressing som ikke handler om sex

Informasjonen og pasientbildene fra strålebehandlingen stammer ifølge LVHN fra en enkelt legepraksis i Lackawanna County.

Den eksakte summen de krevde er uklar, men det amerikanske helsedepartementet har uttalt at BlackCat har krevd opp mot 11,5 millioner dollar, rundt 15 millioner norske kroner, i lignende tilfeller tidligere.

Toppsjefen i LVHN, Brian Nester, sier ifølge Daily Mail at de fortsatt jobber med å innhente informasjon om hendelsen.

– Etter behov vil vi varsle de som har opplysninger som ble involvert i dette, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Hacker-gruppen BlackCat er ifølge Daily Mail også mistenkt for å ha stått bak et angrep på et statlig eid energiselskap i Italia i september i fjor.

Les: Her er fem steder tredje verdenskrig kan starte i 2023

Avdekket hackernettverk

På mandag opplyste Tyske myndigheter at de har avdekket et hackernettverk med koblinger til Russland. Det britiske helsevesenet skal være blant hackernes over 600 ofre.

Eiendommer i både Tyskland og Ukraina ble ransaket i forrige uke, som en del av etterforskningen. Operasjonen ble ledet av politiet i delstaten Nordrhein-Westfalen, i samarbeid med Europol og amerikanske FBI. Også nederlandsk og ukrainsk politi har deltatt.

Les: Dette er oljefondssjefens råd til folk som har ekstra penger

Nettverket anklages for «digital utpressing» og datasabotasje og skal ha brukt løsepengevirus for å presse ofrene for store summer.

Det første store angrepet var rettet mot det britiske helsevesenet og ble gjennomført i 2017, ifølge tyske tjenestemenn. Deretter skal hackerne ha gått etter en rekke bedrifter og institusjoner. I Tyskland er mediegruppen Funke og universitetssykehuset i Düsseldorf blant dem som ble rammet.

Les: Dette er den russiske soldatens siste hjerteskjærende melding hjem til kona

Tyske myndigheter sier det er utstedt arrestordre på tre antatte ledere for gruppen, som skal ha koblinger til Russland. Det pågår en global politijakt på de tre.

Markus Hartmann, som jobber med å bekjempe nettkriminalitet, sier saken viser at dette er et grenseoverskridende fenomen.

– Samtidig viser den vellykkede operasjonen at også vi som håndhever loven, er i stand til å handle internasjonalt, sier han.

Den siste tiden har flere nettsider i Tyskland vært utsatt for angrep. Blant de rammede er flere flyplasser. Russiske hackere er flere ganger anklaget for å ha utført eller oppmuntret til slike angrep.