Siden Russland gikk til en fullskala invasjon av Ukraina natt til 24. februar i år har Putin og hans regime mistet minst 61 kampfly. Det har folkene bak den anerkjente nettsiden Oryx dokumentert.

Det som er verdt å merke seg er at det ikke er ukrainske styrker som står bak alle. Minst ni av flyene har nemlig russerne mistet uten at de har vært involvert i kamphandlinger, viser oversikten fra Oryx.

Les også: Norsk-donert artillerivogn sprengt av russisk drone

Et eksempel på dette er et russisk SU-24M kampfly som styrtet på et jorde i Rostov-regionen 9. oktober i år. Det russiske nyhetsbyrået Interfax skrev den gangen at foreløpige opplysninger tydet på at en teknisk feil kan ha vært årsaken til flystyrten.

– Flyet styrtet på et øde sted, flyturen ble gjennomført uten ammunisjon, skrev Interfax.

Pilotene skal ha kommet fra det hele uten alvorlige skader.

Minst 15 drept

Også da et russisk SU-34 kampfly styrtet inn i en boligblokk i byen Jejsk i Krasnodar-regionen den 17. oktober fikk «teknisk feil» skylden for ulykken. Pilotene skal ha overlevd, og forklart at en av motorene tok fyr i forkant av styrten. Minst 15 sivile døde som følge av styrten.

Les også: Vil avlyse jule- og nyttårsfeiring flere steder i Russland på grunn av krigen

En liten uke senere omkom to piloter da et russisk SU-30 fly styrtet i et bolighus i Sibir. Video fra stedet viser hvordan flyet styrter loddrett ned før det eksploderer når det treffer bakken.

Se styrten her:

Tidligere i høst ble det kjent at et russisk kampfly i september avfyrte en rakett nær et britisk fly over Svartehavet. Russerne innrømmet fadesen og forklarte det hele med en «teknisk feil».

– Større belastning

Førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen er ekspert på russisk luftmakt og militærmakt, doktrine og operasjoner. Til Nettavisen sier han at det ikke er noe nytt at russiske kampfly styrter, selv om de ikke er involvert i kamphandlinger.

Les også: Russisk kart viser ny retrett

– Også før invasjonen har russerne hatt omtrent to til tre fly i året som har gått helt tapt fordi de har styrtet. Men jeg vil tro invasjonen har gjort at det er en vesentlig større belastning på flåten rent teknisk, i tillegg blir nok pilotene pushet hardere enn før, og da får man menneskelige feil i tillegg. Det er påfallende mange uhell, og de ser ut som de har kommet tettere i høst, sier han til Nettavisen.

Han trekker frem SU-30 flyet som styrtet i Sibir som et eksempel på en kombinasjon mellom teknisk og menneskelig feil. Fordi flyet styrter nærmest loddrett ned før det krasjer i bakken antar Haga at pilotene mistet oksygentilførselen i stor høyde i forkant av styrten.

– Da besvimer man veldig fort, sier Haga til Nettavisen.

Les også: Har fått klar atomvåpen-beskjed fra Nato: – Vil reagere resolutt

Se video:

Vanligvis vil piloter ha på seg en oksygenmaske som sørger for at de får i seg nødvendig oksygen.

– Det er dårlig prosedyre å ikke bruke oksygenmaske, men det er mange bilder av russiske piloter som bare lar den henge og slenge. Det er litt som å kjøre bil uten å bruke setebelte. Man kan si at HMS-en i Russland ikke er på det nivået vi forventer her i Vesten, sier Haga.

I tillegg til piloter som kjøres hardt, tror Haga at dårlig opplæring også har en del av ansvaret for at russiske kampfly styrter.

Les også: Putin får kontant svar etter krisemøte

– Vi vet at de russiske flygerne har omtrent halve treningstiden av det som regnes som nødvendig i Nato. Det er ikke fordi de har enklere fly. Russiske fly kan til og med være vanskeligere å håndtere enn Nato-flyene, sier Haga til Nettavisen.

Nettavisen har tidligere skrevet om Putins «superfly», som etter planen skulle revolusjonere det russiske luftforsvaret. Superflyet har fått navnet SU-57, og utviklingen startet allerede i 2002. Til tross for dette er det svært usikkert om flyet i det hele tatt har vært involvert i krigen i Ukraina. Selv hevder russerne at det har skutt ned minst ett ukrainsk kampfly i løpet av nesten ni måneder med krig.

Les mer: Derfor er ikke Putins super-jagerfly i krigen

Haga sier dette er typisk for russernes satsing på nye supervåpen.

– Det når aldri helt opp til det som blir presentert, sier han.

Selv om russerne har mistet minst 61 kampfly har Putin fortsatt en stor luftflåte. Haga anslår at de har mistet omtrent 10 prosent av flyene sine etter at Russland invaderte Ukraina.

– Da Russland invaderte hadde de omtrent 350–400 fly i området rundt Ukraina. Totalt hadde de 700–800 moderne fly i drift, og kanskje noen flere stående rundt som kan pusses opp og settes i stand ved behov, sier Haga.

I motsetning til en elbil som knapt nok trenger service, trenger kampfly regelmessig og omfattende vedlikehold.

– Hvis du har mer en 60–80 prosent av kampflyflåten tilgjengelig har du god veldig dekning, sier Haga til Nettavisen.

Les også: Putin får kontant svar etter krisemøte

Les også: Vil avlyse jule- og nyttårsfeiring flere steder i Russland på grunn av krigen

Les også: – Har mistet landområder på størrelse med Danmark

Les også: Russisk soldat: – Mesteparten av avdelingen er borte, ødelagt