*Nettavisen* Nyheter.

Russiske panservogner rullet inn i Ukraina

Ukrainske myndigheter fastholder at kolonnen med russisk nødhjelp ikke får krysse grensa før den er inspisert av dem selv og representanter for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Foto: Maxim Shemetov (Reuters / NTB Scanpix)

23 russiske panservogner rullet torsdag over grensa til Øst-Ukraina, mens en lastebilkolonne med humanitær hjelp ble stående igjen.

15.08.14 04:33

280 russiske lastebiler med 2.000 tonn mat og medisiner står fortsatt parkert i utkanten av Kamensk-Sjakhtinskij, rundt 50 kilometer fra grensa til Øst-Ukraina.

En kolonne med 23 pansrede personellkjøretøy krysset derimot grensa sent torsdag kveld og rullet inn i den opprørskontrollerte delen av Ukraina, skriver den britiske avisen The Guardian.

Hull i grensegjerdet

Avisas journalist så foruten pansrede personellkjøretøy også tankbiler og andre kjøretøy med militære, russiske skilter, som kjørte langs en dårlig skogsbilvei og krysset grensa på et sted der det er klippet hull i grensegjerdet.

Hvor langt inn på ukrainsk side militærkolonnen kjørte før den stanset, er ikke kjent.

Øst-Ukraina er kontrollert av pro-russiske separatister og grensekryssingen viser at myndighetene i Kiev har rett i sin påstand om at russiske styrker er aktive i området, skriver The Guardian.

Får ikke krysse

Ukrainske myndigheter fastholder at kolonnen med russisk nødhjelp ikke får krysse grensa før den er inspisert av dem selv og representanter for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Ledelsen i Kiev krever også at nødhjelpen kun skal distribueres av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), men verken OSSE eller ICRC vil involvere seg før Russland og Ukraina er blitt enige.

Diskuterte

Torsdag kveld diskuterte Russland utenriksministeren Sergej Lavrov saken med sin ukrainske motpart Pavlo Klimkin kolonnen, men utfallet er ikke kjent.

– De diskuterte praktiske ting rundt hvordan man raskt kan få humanitær hjelp til befolkningen i Øst-Ukraina, heter det i en kunngjøring fra det russiske utenriksdepartementet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.