*Nettavisen* Nyheter.

Russiske våpen til Syria via Sverige

Stockholm (NTB-TT): Et russisk skip lastet med våpen skal i mai ha tatt seg gjennom svensk farvann på vei til Syria, skriver Dagens Nyheter.

Det svenske sjøfartsverket registrerte fartøyet Professor Katsman like nord for Gotland 7. mai. Etter å ha passert Blekingekysten og Öresund forlot fartøyet svensk territorium 9. mai.

Ifølge TV-kanalen Al Arabiya og nyhetsbyrået Reuters fraktet Professor Katsman våpen til Bashar al-Assads regime i Syria. Vestlige diplomater anser opplysningene som troverdige, skriver Dagens Nyheter i sin nettutgave.

Fartøyet var på vei til den syriske havnebyen Tartous, hvor Russland har en stor marinebase. Syria er en viktig kunde for den russiske våpenindustrien, og det finnes ikke noe som formelt hindrer russerne i å sende våpenlaster til Syria gjennom svensk farvann.

- Man kan passere gjennom en annen stats territorialfarvann om man gjør det på en måte som ikke truer kyststatens fred, orden og sikkerhet. Den eneste måten å nekte noen passasje på, ville være om det er i strid med en FN-resolusjon, men det er ikke aktuelt i dette tilfellet, sier folkerettsprofessor Ove Bring til DN.se.

EU og USA har foreslått å vedta en våpenembargo mot Syria i FNs sikkerhetsråd, men det har ikke vært mulig på grunn av motstand fra vetomaktene Russland og Kina. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.