*Nettavisen* Nyheter.

Russland: - Vi har ikke engang sett «Okkupert»

I TV 2-serien som hadde premiere sist søndag er Norge styrt av Miljøpartiet De Grønne, som legger ned oljeindustrien. EU ber Russland bryte inn for å gjenopprette de sårt tiltrengte olje- og gassleveransene, og regjeringen i Norge spiller på lag for å bevare freden. Foto: Aksel Jermstad (Afp)

Russland-eksperter advarte om reaksjoner fra den russiske bjørnen.

Søndag kveld hadde TV 2 premiere på spenningsserien «Okkupert». I serien blir Norge annektert av Russland som et resultat av at den norske, miljøvennlige regjeringen vedtar å legge ned olje- og gassproduksjonen.

Russland-eksperter uttrykte blant annet overfor TV 2 at de ventet reaksjoner fra nabolandet. Etter premieren har det imidlertid vært helt stille fra russerne.

- Har ikke sett «Okkupert»
Presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Andrey Kulikov, bekrefter overfor Nettavisen at de ikke engang har sett premieren.

Kulikov vil ikke kommentere premieren, men viser til tidligere uttalelser ambassaden har utstedt i forbindelse med «Okkupert».

- Presentert som agressor
«Vi er selvfølgelig vel kjent med planene av TV2 om å lage tv-serien «Okkupert» som aktivt blir diskutert i norske medier. Selv om forfatterne utrettelig understreker at handlingen er oppdiktet og har ingenting med virkeligheten å gjøre, handler serien om svært reelle land og Russland er dessverre presentert som agressor. Man bør ikke forvente noe hysteri fra den russiske siden i denne forbindelse – det er ikke vår stil. Samtidig er det selvfølgelig synd at i året når man markerer 70-årsjubileum av Seieren i andre verdenskrig bestemmer seriens forfattere – som om de har glemt om heroisk innsats av Den Sovjetiske Hæren i frigjøringen av Nord-Norge fra Nazi okkupanter – å skremme norske seere med en ikke-eksisterende trussel fra øst,» lyder uttalelsen presseattacheen sendte på e-post.

Uttalelsene er tidligere gjengitt i russiske og norske medier.

- Reaksjonene vil merkes
Seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt uttalte til TV 2 at en måtte vente seg «skrik og skrål», men tvilte på at det ville få konsekvenser for politikken. Mens seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) sa til samme kanal at «reaksjonene ville merkes».

Demoniseringen
Russland-kjenner Peter Normann Waage mener « Okkupert» forsterker demoniseringen av Russland og den norske fobien mot nabolandet i øst, skriver NTB.

- En slik framstilling av Russland er det siste et tiltakende anstrengt forhold mellom Norge og Russland trenger. Det skapes en stemningsbølge som bygger opp under Russland som en fiende, sier Waage til Klassekampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.