Anklagen kommer fra flere hold, blant dem lederen av utenrikskomiteen i det russiske overhuset, Konstantin Kosatsjev.

Ifølge Kosatsjev begrunner norske myndigheter blokaden ved å vise til sanksjonene som er innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

Les også:

Kosatsjev anklager Norge for å bryte internasjonale forpliktelser som er nedfelt i Svalbardtraktaten fra 1920.

E24 skrev tidligere i måneden at Norge hadde stanset en forsendelse med 7 tonn matvarer til de russiske gruvearbeiderne på Spitsbergen på Storskog grensestasjon. Derfra skulle matvarene kjøres til Tromsø og lastes om bord i et skip.

Les også: Sender ny type våpen: –⁠ Nå kan Ukraina begynne å plukke ut det russiske systemet

Nødsituasjon

Sysselmester Lars Fauske i Longyearbyen mottok 25. mai en protest på dette fra det russiske gruveselskapet i Barentsburg, som advarte om hvilken «nødsituasjon» det kunne resultere i for de rundt 400 russiske gruvearbeiderne på Svalbard.

Russlands ambassade i Oslo henvendte seg noen dager senere til Utenriksdepartementet og viste til at unntaksbestemmelsene i sanksjonsregimet blant annet omtaler matprodukter og legemidler.

Forhandles

Russlands generalkonsul på Svalbard, Sergej Gusjtsjin, opplyser til RIA Novosti at det nå pågår forhandlinger.

– Det pågår nå konsultasjoner mellom russisk og norsk side, både i Moskva og Oslo, om inntak av varer til Spitsbergen, sier han.

– Norge har åpenbart ikke tenkt på at de ved å forby landtransport også forbyr leveranser av varer til Svalbard, noe som faktisk indirekte bryter ånden i traktaten fra 1920 som presiserer prinsippet om ikke-diskriminering i levering av varer, sier han til den russiske TV-kanalen Rossija 24.

– Jeg vil selvsagt ikke spekulere i mulige gjengjeldelsestiltak fra vår side, men jeg ønsker å si at vi vil gi et adekvat svar på eventuelle brudd på Svalbardtraktaten, sier han.

Bekreftet unntak

Traktaten gir Norge full suverenitet på Svalbard, men pålegger samtidig norske myndigheter å likebehandle borgere fra alle land.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekreftet i slutten av april at det fra norsk side ville bli gjort unntak for transport av varer som skulle til russiske statsborgere på Svalbard.

– Vi gjør ett unntak, og det er for Svalbard, for der har vi Svalbard-traktaten. De som har underskrevet den skal bli likebehandlet, sa hun til NRK.

NTB har bedt Utenriksdepartementet om en kommentar til denne saken, men har ikke fått noe svar.

Russisk hacking

Onsdag har flere norske nettsider blitt rammet av et massivt dataangrep, og blant annet nettsidene til BankID har vært nede. Den russiske hackergruppen Killnet har påtatt seg ansvaret og oppgir transportblokade over Storskog for russere på Svalbard som en av årsakene til angrepet mot norske nettsteder, ifølge Digi.no. På Telegram poengterer Killnet at Storskog i Finnmark er den eneste norsk-russiske grensepasseringen og viser til et NRK innslag der Huitfeldt opplyser at «en spesifikk søknad om transport ble avslått 15. juni 2022».

Les også: Skal ha mottatt 16.000 «søknader» – nå dukker syriske soldater opp i Ukraina

– Killnet er en politisk prorussisk hackergruppe som hver uke angriper et nytt land i henhold til den geopolitiske utviklingen, sier teknologisjef Erling Schackt i Check Point Software Norge, et av verdens største IT-sikkerhetsselskaper.

Et angrep mandag og tirsdag slo ut en rekke offentlige og private nettsider i Litauen, ifølge nyhetsbyrået Baltic News Service. Også da dreide det seg om et tjenestenektangrep. Blant annet ble skatte- og innvandringsmyndighetene rammet.

Hendelsen kommer rundt en uke etter at russiske tjenestepersoner truet med å gjengjelde Litauens avgjørelse om å stanse russisk godstransport til Kaliningrad, den russiske enklaven som ligger omkranset av Nato-land.

– I går var det Litauen, og den siste måneden har de rettet seg mot Italia og Polen. Gruppen hevder å kontrollere et botnett bestående av 4,5 millioner enheter. Om dette stemmer, er det et av de største aktive botnettene i verden.

Les også: Ukraina hevder de har senket russisk skip: – En stor seier

(©NTB)