RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland åpner oljekranene

Sist oppdatert:
Russland og Hviterussland skal ha inngått et kompromiss i disputten som har ført til delvis stengning av russiske oljeeksport til Europa.
Det melder Reuters etter lunsj onsdag. Dermed går det mot gjenåpning av den viktige oljerørledningen Druzhba som ble stengt av russiske myndigheter søndag. Vilkårene i kompromisset er foreløpig ikke kjent.

Oljerørledningen er viktig i oljeforsyningen til blant annet Polen, Tyskland, Ungarn, samt Tsjekkia og Slovakia. Rørledning står alene for omkring to femtedel av oljeeksporten fra Russland.

Tirsdag så det ut til at situasjonen skulle eskalere da Russlands president ba regjeringen om å vurdere reduksjoner i landets oljeproduksjon på grunn av konflikten med Hviterussland.

Bakgrunnen for konflikten og stengningen er at Russland har forlangt at Hviterussland skal betale markedspris for oljen de får fra storebror i Øst. Hviterussland svarte med å pålegge Russland en økte transittariff for oljen som går gjennom Druzhba-ledning som krysser landet.

Det toppet seg søndag da Hviterussland tappet olje fra rørledning for å sikre seg betaling av tariffen.

Konflikten har skapt bekymring i EU med forrige vinters gasskrise friskt i minne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere