Gå til sidens hovedinnhold

Russland blir medlem av WTO

Moskva (NTB-Reuters): Etter å ha banket på døren i 18 år, slipper Russland omsider inn i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Tirsdag ratifiserte nasjonalforsamlingen medlemskapet.

Underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen stemte tirsdag for å ratifisere WTO-medlemskapet. Russland var den siste økonomiske stormakten utenfor handelsorganisasjonen.

Avstemningen var jevn med 238 stemmer for medlemskap, mot 208 stemmer imot. Regjeringen håper medlemskapet skal sette fart i investeringer, mens opposisjonen frykter det vil føre til industridød og arbeidsledighet.

Den formelle godkjenningen av det russiske medlemskapet til den mektige handelsorganisasjonen ble klart i desember i fjor. Nå må russiske myndigheter kutte importskatter og åpne opp for utenlandske investeringer til nøkkelsektorer i økonomien.

Forhandlingene om russisk medlemskap i handelsorganisasjonen har pågått i hele 18 år. Men da Georgia, som lenge har motsatt seg russisk WTO-medlemskap, undertegnet en avtale med Moskva i desember, tok det kort tid før WTO åpnet døren for russerne.

Det er ventet at Russland nå vil bli bedt om drahjelp til arbeidet med å skape bevegelse i den såkalte Doha-runden om global frihandel. Forhandlinger om en verdensomspennende handelsavtale ble satt i gang i Doha for et tiår siden. (©NTB)

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus