Noe oppsiktsvekkende er i ferd med å skje i Russland, mener russisk statsviter og sosiolog Greg Yudin.
Alltid oppdatert: Siste nytt om krigen i Ukraina
Yudin underviser i sosiologi ved det prestisjetunge HSE-universitetet i Moskva. Han har skrevet mye om hvordan den russiske befolkningen har forholdt seg til Russlands invasjon av Ukraina.
– Lenge tok ingen ordet «nederlag» i sin munn, selv om de anså invasjonen som et vanvittig prosjekt. Men det har endret seg. Nå skjer det oftere og det er en dramatisk endring fra krigens første måneder, skriver Yudin i en analyse på Twitter.
Les hva flere eksperter mener lenger ned i saken.
– Utstråler nederlag
Yudins uttalelser vakte stor oppsikt i månedene fram mot invasjonen, da han insisterte på at det russiske militæret faktisk kom til å gå inn i nabolandet.
22. februar 2022 sa han offentlig at president Vladimir Putin «var i ferd med å starte den mest meningsløse krigen i historien». To dager senere gikk spådommen hans i oppfyllelse, da russiske tropper morgenen 24. februar krysset grensen.
Nå mener Yudin at flere russere har begynt å snakke om et militært nederlag i Ukraina som et realistisk utfall.
Han påpeker at to av krigens mest brutale krigsherrer – lederen av Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, og den tsjetsjenske lederen, Ramzan Kadyrov – har begynt å uttale seg mot den russiske militære ledelsen.
– Hele denne offentlige feiden mellom de russiske krigsherrene gjør det ekstremt vanskelig å se for seg at hæren deres skal lykkes. Språket deres utstråler nederlag, skriver Yudin.
Et nederlag for Putin
I Russland er det ulovlig å kalle det som skjer i Ukraina for en «krig». I stedet er man nødt til å si «spesialoperasjon». Straffen er 15 år i fengsel og alle som deltar i protester risikerer å bli arrestert.
Politimenn som arresterer demonstranter, heter på russisk «siloviki», et ord som bokstavelig talt betyr «de som bruker vold», og de er ofte brutale. For eksempel hevder Yudin at han selv ble banket opp av siloviki slik at han havnet på sykehuset.
Likevel har det skjedd en holdningsendring hos den russiske befolkningen. Motstanden øker i takt med antall soldatliv som går tapt, mener Yudin.
Når samtalen om et mulig nederlag har begynt i Russland, er det viktig å skille ideen om et nederlag fra frykten for en katastrofe, understreker han:
– Putin får det til å høres ut som om et militært nederlag betyr at Russland vil bli invadert og splittet, at russiske kvinner vil bli voldtatt, og barna vil bli slaktet og korsfestet. At utlendinger vil styre landet, skriver Yudin.
– Hvem blir det et nederlag for? Et nederlag for Putins grusomme planer er ikke det samme som et nederlag for Russland, legger han til.
Les også: Ukraina innfører nytt ord: – Vi kommer til å høre det i Norge fremover
– Kreml er bekymret
Tobias Sæther er forsker på Ukraina-prosjektet ved Forsvarets stabsskole. Han har forsket på krigen mellom Russland og Ukraina siden 2014.
Sæther mener Yudins bemerkninger stemmer overens med den faktiske utviklingen på bakken i Ukraina. Han viser også til en hemmelig meningsmåling den uavhengige russiske avisen Meduza fikk tilgang på i fjor vinter.
Målingen viste at støtten til krigen gradvis har falt i Russland over tid.
– Meduzas avsløring av den russiske pressens forsøk på å bortforklare og delegitimere eventuelle russiske nederlag i møte med ukrainske motoffensiver, vitner om en viss bekymring i Kreml, sier Sæther til Nettavisen.
– Hva tror du er årsaken til at stadig flere russere vender ryggen til regimet?
– Krigen går ikke bra for Russland og koster det russiske samfunnet dyrt. Med denne bakgrunnen er ikke trendene overraskende. Litt naivt formulert kan man si at det som er mer overraskende er at det fremdeles ser ut til å være en betydelig andel russere som fortsatt støtter krigen, mener Sæther.
Forberedt på tap
– Jeg er definitivt enig i at diskusjoner om militært nederlag har økt blant den russiske befolkningen, sier Russland-ekspert og førsteamanuensis Kyle Lohse Marquardt fra Universitetet i Bergen.
Han mener den gryende pessimismen blant russerne skyldes hovedsakelig én ting:
– Som Yudin bemerker, ser det ut til at den russiske regjeringen forbereder befolkningen på tap i den kommende ukrainske motoffensiven. Noen åpen diskusjon om muligheten for tap på slagmarken, betyr at disse tapene vil være mindre sjokkerende når og hvis det skjer.
Også Marquardt trekker inn Wagner-leder Jevgenij Prigozjin som en mulig oppvigler. Ifølge en lekkasje skal Prigozjin ha tilbudt Ukraina informasjon om hvor russiske styrker befant seg.
– Det skal også sies at støtten til krigen og for Putins regime har holdt seg relativt høy. Men denne støtten henger også sammen med angsten for en usikker fremtid, og det er naturlig at noe av denne angsten kommer til uttrykk i diskusjoner om nederlag, avslutter Marquardt.
Les også: Putins innblanding vekker oppsikt: Forsker trekker Hitler-parallell