Ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria har president Vladimir Putin bedt forsvarssjef Sergei Shoigu om å innføre våpenhvile lange hele frontlinjen mellom partene i Ukraina-krigen fra klokken 12.00 fredag. Våpenhvilen skal vare frem til klokken 24.00 lørdag.

– En kynisk felle, svarer Ukraina. USA tror Putin vil ha et pusterom. Les mer lenger nede i saken.

Disse dagene feires ortodoks jul, noe som er grunnen til at det nå bes om våpenhvile fra russisk side.

Kreml skal også ha kommet med en forespørsel til Ukraina om å gå med på våpenhvilen, slik at befolkningen får feire jul. Den russisk-ortodokse kalenderen følger den julianske kalenderen, som ligger 13 dager etter gregorianske. Derfor faller julaften på 6. januar.

Ukrainas President Volodymyr Zelenskyj er svært kritisk til russernes ønske.

– Russland vil bruke våpenhvilen som en unnskyldning til å stoppe vår fremgang i Donbas, og hente inn mer utstyr, sier han, ifølge Reuters.

– Krigen vil ende når russiske soldater forlater Ukraina eller blir kastet ut.

Her finner du Nettavisens Nyhetsstudio: Krigen i Ukraina

Tidligere på dagen torsdag gikk den den russiske ortodokse kirkes øverste leder, patriark Kirill ut med en oppfordring om å legge våpnene ned i Ukraina under den ortodokse julefeiringen.

– Jeg, Kirill, patriark av Moskva og hele Russland, oppfordrer alle involverte parter i konflikter om å opphøre ilden og etablere en våpenhvile i jula fra klokka 12.00 6. januar til 24.00 den 7. januar, så ortodokse kristne kan gå i gudstjenester på julaften og på dagen for Kristi fødsel, skriver patriarken i en pressemelding.

Kirill er en uttalt tilhenger av Russlands invasjon av Ukraina og har tidligere uttalt at president Vladimir Putin ble innsatt av gud.

Ukraina avviser våpenhvile

Den religiøse lederens bønn om våpenhvile ble falt ikke i god jord hos president Zelenskyjs rådgiver, Mykjailo Podoljak.

– Det er en kynisk felle, et propagandaelement. Den russisk-ortodokse kirke oppfører seg som krigspropagandist, skrev han på Twitter.

Kirill, som har sagt at Russlands president Vladimir Putin er innsatt av Gud, har flere ganger sagt at han er en tilhenger av invasjonen i Ukraina. Det førte til at kirken i Ukraina i mai kuttet alle bånd til Russland.

Rådgiver til president Volodymyr Zelenskyj, Mykhailo Podoljak, svarer på Twitter følgende på Putins oppfordring:

– For det første: Ukraina angriper ikke andres territorium og dreper ikke sivile, slik som Russland gjør. Ukraina tar bare okkupasjonsstyrker på egen jord.

– For det andre: Russland må forlate de okkuperte områdene, kun da vil det være våpenhvile. Hold hykleriet for dere selv.

Biden tror Putin vil ha pusterom

USAs president Joe Biden sier han tror president Vladimir Putin prøver «å finne litt oksygen» med erklæringen om russisk våpenhvile i den ortodokse julen.

Det sa Biden da han torsdag ble bedt om å kommentere Putins erklæring om at russiske styrker skal legge ned våpnene i Ukraina i 36 timer fredag og lørdag, skriver NTB. Det skjer på oppfordring fra lederen av den russisk-ortodokse kirken.

Ukraina har avvist erklæringen som hyklersk propaganda.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock kritiserer også Putins trekk.

– En såkalt våpenhvile bringer verken frihet eller sikkerhet til folk som gjennomlever daglig frykt under russisk okkupasjon, tvitrer Baerbock.