Gå til sidens hovedinnhold

- Russland hacket Obamas pc-er

Både Barack Obama og John McCain ble utsatt for hacking under valgkampen.

Sofistikerte hackere skal ha infiltrert datasystemene til begge presidentkandidatene under valgkampen og stjålet store mengder med data. Mye tyder på at det enten er russisk eller kinesisk etterretning som står bak hackingen, skriver The Times.

Obama-leiren trodde først at datanettverket var blitt utsatt for et virus inntil det dukket opp FBI-agenter på døren.

- Dere har blitt utsatt, og en stor mengde med filer har blitt lastet ned fra systemene deres, skal en FBI-agent ha sagt, ifølge det amerikanske tidsskriftet Newsweek.

Ifølge meldingen skal Secret Service ha opplyst til Obama-leiren at John McCain-leiren var også blitt utsatt for et lignende anslag.

Tekniske eksperter tilknyttet Obama-leiren har senere spekulert i at det var Kina eller Russland som sto bak datainnbruddet, skriver Newsweek.

Den russiske presidenten Dimitrji Medvedev har allerede advart den nyvalgte presidenten, og truet med å utplassere raketter langs grensen til Polen, dersom Obama gjennomfører planene med det omstridte rakettskjoldet i Europa.

Avslører flere navn?
Obama skal holde sin første pressekonferanse fredag etter at han ble valgt til USAs 44. president tirsdag. Det er ventet at Obama vil offentliggjøre flere navn som får sentrale jobber i Obama-administrasjonen. Tidligere presidentkandidat John Kerry, tidligere utenriksminister Colin Powell, Caroline Kennedy og forsvarsminister Robert Gates har blitt nevnt som aktuelle kandidater til regjeringsposter og andre sentrale stillinger.

Obama har allerede valgt kongressmannen Rahm Emanuel som stabssjef i Det hvite hus. I tillegg har valgkampstrateg David Axelrod og valgkampmedarbeider Valerie Jarrett blitt utnevnt som seniorrådgivere til den nyvalgte presidenten.

Enorme utfordringer
Obama blir tatt i ed 20. januar og står overfor en rekke utfordringer som en global finanskrise, en klimakrise og to pågående kriger i Afghanistan og Irak. Obama har gjennom hele valgkampen lovet endring i USA.

- Det er viktig at alle forstår at dette ikke kommer til å skje over natten. Det må være realistiske forventninger til hva som kan bli gjennomført og hvor fort det kan skje, sier Robert Gibbs, som sannsynligvis blir utnevnt som pressetalsmann for Det hvite hus.

Den nyvalgte presidenten har gitt løfter om å gi skattelette til familier med mindre inntjening enn 200.000 dollar i året. Derimot vil han øke skattene for dem som tjener mer enn 250.000. Utover det har ikke Obama kommet med noen konkret plan om hvordan han vil løse finanskrisen.

Andre prioriteringsområder er helse, utdanning og energipolitikk. Planen er å bruke 65 milliarder i året på å styrke helsetjenesten i USA, 18 milliarder på utdanning og 150 milliarder på å utvikle fornybar energikilder de neste ti årene.

90 milliarder i underskudd
Det er estimert at skatteletten til middelklassen vil koste USAs finansdepartement 80 milliarder dollar i året. Analytikere har anslått at Obama-administrasjonen vil bruke 280 milliarder dollar det første året, og dermed gå 90 milliarder i underskudd.

Obamas rådgivere har sagt at avviklingen av Irak-krigen vil frigjøre 90 milliarder, men Obama har så langt ikke satt noen konkret dato for når USA skal trekkes seg ut av det krigsherjede landet.

Kilder: The Times, Newsweek, Daily Mail.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken