NEW YORK (Nettavisen): En amerikansk general er svært overrasket over hvordan det russiske flyvåpenet sliter mot ukrainerne, spesielt med tanke på at de i realiteten kjemper «mot sine egne systemer».

Alltid oppdatert: Siste nytt om krigen i Ukraina

- Overraskende

- Jeg synes det er veldig overraskende fra russernes side, fordi systemene de kjemper mot er deres egne. Det burde kjenne systemet rimelig bra og hvordan de skal overvinne dem, uttalte general Charles Brown Jr. på Hudson Institute, en tenketank i Washington DC, denne uken.

Les også: Ukraina-krigen: - Snart kommer et knockout-slag

Det at russerne sliter med å få kontroll over luftrommet over Ukraina, samtidig som de sliter i kampen mot det ukrainske luftforsvaret, blir sett på som en av de største overraskelsen i krigen, skriver Insider.

Ukraina benytter seg av flere russiskproduserte angrepsfly og jetfly som Su-24, Su-25, MiG-29 og Su-27. Russerne benytter seg også av flere oppgraderte versjoner av de samme flyene.

Les også: - Biden forferdet over de oppsiktsvekkende Donald Trump-tallene

I tillegg benytter Ukrainerne seg også av russiskprodusert luftforsvar systemer og raketter.

- Dette får meg til å undre met over: Hvordan har det seg at de ikke forstår deres egne systemer og hvordan de kan overvinne egen systemer, sier Charles Brown Jr., som er general i det amerikanske luftforsvaret.

Skryter av ukrainerne

I løpet av krigen har Ukrainerne skutt ned flere russiske fly ved bruk av det russiske produserte luftforsvarsystemet S-300, samtidig som de har tatt kontroll over flere russiske luftvernsystemet.

De har også bedt amerikaneren om å skaffe dem vestlige kampfly, noe Washington har avvist i frykt for at det kan føre til en eskalering av krigen.

I sitt innlegg på Hudson Institute denne uken dro generalen også frem amerikanernes innsats i Gulfkrigen i 1991 som en kontrast til det russerne nå gjør i Ukraina.

Les også: Zelenskyj takker EU: – Et unikt og historisk øyeblikk

- Der var vi i stand til å ta ut flere av deres luftvernsystemer for å klarere områder så vi kunne ta luftkontroll over områder hvor bakkestyrkene opererte. Det er derimot ikke slik russerne har operert. De har i realiteten ikke sett på dette med å kvele luftvernet, sier generalen.

General Brown gir samtidig ukrainerne skryt for å ha vært dynamiske med sine luftvernsystemer, som blant annet har blitt forsterket med tusenvis av bærbare våpen, som for eksempel amerikanske Stinger-raketter som de har fått av Nato-allierte.

Les også: Kina ber om fred i Ukraina – retter pekefingeren mot Vesten

– Varm sommer for russiske okkupanter

Torsdag bekreftet også Ukrainas forsvarsminister at de hadde mottatt en spesialleveranse med artilleri fra det amerikanske forsvaret.

Les også: Ordfører: Ingen innbyggere i Donetsk er trygge

– Det er fremme i Ukraina. Stor takk til min kollega og venn, forsvarsminister Lloyd J. Austin III, for disse kraftige verktøyene! Sommeren vil bli varm for russiske okkupanter, og den siste for noen av dem, skriver Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov på Twitter.

Det skal ifølge NTB være snakk om amerikanske artillerisystemer med stor presisjon, og er USAs svar på Ukrainas bønn om bistand til mer avanserte våpensystemer i krigen mot Russland.

Les også: USA vil gi Ukraina ny stor våpenpakke

I begynnelsen av juni bestemte Norge seg for å donere 22 artilleriskyts av typen M109 med utstyr og reservedeler, samt artilleriammunisjon til Ukraina.

Norge har blant annet også donert Mistral-luftvernsystem til Ukraina, samt 4000 panservernraketter og flere typer beskyttelsesutstyr og annen soldatutrustning.